Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 07. 09:56, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Egyre keskenyebbek a levelek a klímaváltozás miatt

Egyre keskenyebbek a levelek a klímaváltozás miatt

Egyes növények levelei egyre keskenyebbek lesznek a klímaváltozás következtében - erre következtettek ausztrál kutatók, miután több mint 120 évre visszamenően tanulmányoztak vadon élő, illetve herbáriumi (gyűjteménybeli) példányokat.

Az Adelaide-i Egyetem kutatója, Greg Guerin és csapata a szappanfafélék családjába tartozó Dodonaea viscosa ssp. angustissima nevű növényt vizsgálták, mivel a herbáriumi leletek arra utaltak, hogy különböző éghajlatokon különböző formájú leveleket hajt. Eredményeiket a Biology Letters című folyóiratban tették közzé.
A kutatók 250 herbáriumi példányt vettek górcső alá, amelyeket az elmúlt 127 évben gyűjtöttek a dél-ausztráliai Flinders Ranges hegységben. Ezt követően az egyik hegyről 274 mintát gyűjtöttek 50 méteres szintkülönbségenként. Így képet kaptak a jelenlegi állomány változatosságáról, és a magasság levélalakra gyakorolt hatásáról is.
Az elemzésekből kiderült, hogy a levelek szélessége az elmúlt 127 év alatt két millimétert csökkent a régióban. 1950 és 2005 között a maximumhőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal emelkedett, a csapadék eloszlása azonban alig változott.
A csapat következő lépésként azt kívánja feltárni, hogy más fajoknál, más régiókban is tapasztalható-e ilyen változás - árulta el Guerin a BBC hírportálnak (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-18674808). Ez volt ugyanis az első ilyen típusú kutatás, hasonló adatok eddig nem álltak rendelkezésre.
Guerin azt is kifejtette, hogy a levélalak változásának szélesebb körű ökológiai következményei is lehetnek. "Most már tudjuk, hogy a melegedés minden egyes foka ökológiai jelentőséggel bír, és megbonthatja az ökológiai egyensúlyt. És bár a kutatás alapján egyes ausztráliai növényfajok képesek reagálni a hőmérséklet emelkedésére, mások lehet, hogy nem. Azoknak vagy sikerül ideális éghajlatra vándorolniuk, vagy pusztulás vár rájuk" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.