Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyeztetés az olcsó import tej ellen

Egyeztetés az olcsó import tej ellen

A Földművelésügyi Minisztérium szerint az importált tej mértékének hirtelen megemelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak és a magyar feldolgozóknak.

A tejágazatban tudatosan felépített, komoly együttműködés alakult ki elmúlt években a kormányzat, a kiskereskedelem, a feldolgozók és a tejtermelők között - közölte a tárca sajtóirodája.

Az együttműködés eredményeképpen az elmúlt években folyamatosan csökkent az importtermékek aránya a polcokon, bővült a hazai tejtermelés és nőtt a minőségi magyar tej értékesítése. Ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztériumhoz is eljutott az olcsó importtej mennyiségének elmúlt hetekben történt hirtelen növekedéséről és az erre megfogalmazott termelői reakciókról szóló hírek, ezért a tejtermelők, a tejipar és a hazai élelmiszer-kiskereskedelem képviselőivel közösen áttekintette a kialakult piaci helyzetet, a jelenség megállításának lehetséges eszközeit.

A megbeszélés végén a piaci szereplők képviselői abban maradtak, hogy az elhangzottak alapján rövid időn belül áttekintik lehetőségeiket, továbblépésre pedig e lehetőségek kölcsönös értékelése után kerülhet sor.

A tárca álláspontja szerint az importált tej mértékének hirtelen megemelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak, a magyar feldolgozóknak, nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kereskedelemnek és nem jó a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem.

A kormányzat kiemelten fontosnak tartja a tejágazati együttműködésben szerepet vállaló piaci szereplők érdekeinek védelmét meglévő eszközeivel azokkal szemben, akik a komoly erőfeszítések árán kialakított piaci egyensúlyt veszélyeztetik tevékenységükkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;