Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 10. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyezségre törekszenek az orvosok

Egyezségre törekszenek az orvosok

Újabb fordulója lesz annak a konzultációsorozatnak, amelyet Szócska Miklós államtitkár kezdeményezett az egészségügyi dolgozók jövedelmi helyzetének javítása érdekében – írja a Magyar Hírlap.

Az egyik tárgyalópartner a Magyar Orvosok Szövetsége, amely – ellentétben a rezidensekkel – nem függesztette fel akcióját, tovább gyűjti az önkéntes szolgálat megtagadására vonatkozó nyilatkozatokat.

Bélteczki János elnök a lapnak megerősítette, változatlanul a megegyezésre törekszenek, és ehhez szerintük két hónapos tárgyalási menetnek elegendőnek kell lennie. Bár jelenleg nem látszik, hogy lenne forrás az általuk elfogadhatónak tartott százezer forint körüli bérnövekedéshez, végigviszik a tárgyalásokat, esetleg javaslatokat is tesznek a forrásteremtéshez.A december 29-i kormánydöntés szerint 27 milliárd forint konszolidációs támogatásban részesültek a közfinanszírozott egészségügyi intézmények a lejárt szállítói tartozásaik csökkentéséhez. A napokban azonban kiderült, hogy több tucat, immár állami intézmény csak engedéllyel használhatja fel a pénzt. Ráadásul jutott belőle több olyan kórháznak is, amelynek nincs külső adóssága. Ők viszont igazságtalannak éreznék, ha vissza kellene fizetniük a támogatást.

Közben a Magyar Nemzet azt ríja, hogy az Európai Bírósághoz fordul a Magyar Orvosok Szövetsége, ha a döntéshozók nem vonják vissza azt a módosítást, amely például tömeges felmondás esetén munkára kényszeríthetné az orvosokat.A Magyar Nemzet a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslatban elfogadott jogszabállyal kapcsolatban a MOSZ álláspontját idézi, amely szerint egészségügyi válsághelyzetté lehet minősíteni olyan helyzetet, amikor az egészségügyi dolgozók tömegesen élnének a felmondás vagy az önként vállalt túlmunka megtagadásának eszközével.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.