Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Január 11. 19:58, hétfő | Helyi
Forrás: Nyirerdő

Egyetemi elismerést kapott a NYÍRERDŐ

Egyetemi elismerést kapott a NYÍRERDŐ

A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma emlékérmét vehette át pénteken a Nyírségi Erdészeti Részvénytársaság vezetője.

Egyetemi elismerést kapott a NYÍRERDŐ

A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma emlékérmét vehette át pénteken a Nyírségi Erdészeti Részvénytársaság vezetője.

A debreceni agrár- és gazdasági képzés felsőoktatás 140. évfordulója alkalmából alapított emlékérmet Prof. Dr. Nagy János, a DE AMTC elnöke adta át Kaknics Lajosnak, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatójának, az intézmény évnyitó fogadásán. A NYÍRERDŐ hosszú ideje többrétű szakmai kapcsolatban áll az agrárcentrummal. 2005 óta a szakképzési hozzájárulás terhére az egyetem Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékét támogatja a társaság, azt megelőzően pedig az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kart, illetve a Növénytani és Növényélettani Tanszéket segítette.

A NYÍRERDŐ Zrt. az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar Erdészeti és Vadgazdálkodási Kihelyezett Tanszékeként működik, a társaság munkatársai aktívan közreműködnek az államvizsga bizottságok munkájában. Lehetőség van arra is, hogy vadgazda mérnök hallgatók kötelező szakmai gyakorlatukat az erdőgazdaságnál teljesítsék. Az egyetem oktatói előadóként rendszeresen közreműködnek a NYÍRERDŐ-Akadémia rendezvényein, illetve külső szakértőként segítik az erdészek munkáját.

A társaság doktori ösztöndíjat létesített az Állattenyésztési Doktori Iskola számára. A cég egyik munkatársa a Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományi doktori iskola hallgatója.

A Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék kutatói közreműködnek a 2005 óta folyó nyírfajd visszatelepítési programban. Ezzel kapcsolatban 2007-ben és 2008-ban kutatás-fejlesztési megállapodást is kötött az erdőgazdaság a tanszékkel, a nyírfajd visszatelepítéssel kapcsolatos biometriai- és szakirodalmi adatbázis létrehozása céljából.

Tavaly a társaság kutatás-fejlesztési megbízása alapján az egyetem kutatói az alábbi témákban végeztek kutatásokat:

•o   A vágástéri hulladékból készített apríték beltartalmi értékének (fűtőérték) vizsgálata, összehasonlítva a normál erdei apríték (faválasztékból készült apríték) beltartalmi értékeivel

•o   Tuskóapríték beltartalmi értékének (fűtőérték) vizsgálata, összehasonlítva a normál erdei apríték (faválasztékból készült apríték) beltartalmi értékeivel

•o   Tuskóapríték minőségi vizsgálata, különös tekintettel az aprítékban előforduló talaj és homok frakció mennyiségére

•o   Hozamvizsgálatok az 1 hektárra eső földalatti hasznosítható fatömeg meghatározására

•o   A biomassza égetőműből kikerülő fahamu elemzése, a beltartalmi értékek alapján a hamu hasznosításának lehetősége a nyírségi savanyú homoktalajok, talajjavítása céljából.

Nyíregyháza, 2010. január 11.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.