Városlista
2024. június 9, vasárnap - Félix

Hírek

2012. Április 25. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: blikk.hu

Egészségügyi doboz miatt húzzák le az autósokat

Egészségügyi doboz miatt húzzák le az autósokat

Az érdekvédők szerint a hatóságok betarthatatlan szabályok alapján büntetnek.

Budapest - Hiánycikk lett az elsősegélydoboz a patikákban, miután elterjedt az interneten, hogy a rendőrség kiemelten ellenőrzi a kötszerek szavatosságát. Több általunk megkérdezett patikában is azt mondták, hogy átmenetileg kifogytak a raktárból a jogszabály által előírt kendők, pólyák.

Noha az egészségügyi doboz legtöbb tartozéka csak kötszer, papíron a gézlapok szavatossága is lejár. Egy internetes körlevél arra figyelmeztet mindenkit, hogy legyünk óvatosak, mert a rendőrök a közúti ellenőrzések alkalmával előszeretettel vizsgálják a tapaszok és géztekercsek gyártási dátumát, és ha túl réginek találják, megbüntetik az autó tulajdonosát.

– Már az ötödik patikát hívtam, sehol nincs doboz. Az egyik gyógyszertárban azt mondták, ki tudják ugyan cserélni a lejárt kötszereket, de a rendőr csak bontatlan vagy leplombált dobozt fogad el – osztotta meg tapasztalatait Gál Anna (24).

Hogy valóban utaznak-e a rendőrök az elsősegélycsomagra, azt nem tudtuk meg a rendőrségtől. Viszont internetes fórumok olyan esetekről számolnak be, amelyek alapján úgy tűnhet, a hatóságok keresik az alkalmat, hogy büntetést szabjanak ki az autósokra.

– Legkirívóbb példa bírságot kiszabni azért, ha átmegy az autó a sárgán. A sárga jelzés ezért van, hogy kiürüljön a kereszteződés, nem azért, hogy csikorogjanak a fékek – háborgott Murányi József, az Emberibb Parkolásért Mozgalom főtitkára. – Rendszeresen az egymásnak ellenmondó közúti jelzések, például felfestett parkolóhely mellé kiteszik a megállni tilos táblát. Engem egyszer így büntettek meg a Baross utcában – dőlt belőle a panasz. Murányi szerint a hatóságok eleve betarthatatlan szabályokat alkotnak, és azért büntetnek.

A rendőrök új trükköket eszeltek ki a gyorshajtók lépre csalására is.

– Ócska, szakadt civil autókkal állnak ki az út szélére, és onnan mérik az autósokat – mondta Bögös Sándor, az Autósok Szövetsége elnöke. – A törvény szerint, ha nem rendőrségi állományú berendezésből mérnek, csak állványról tehetik, ezért a mérés idejére állvánnyá minősítik a lepukkant négykerekűket – fedte föl a titkot.

Bögös szerint nyilvánvaló, hogy nem a baleseti statisztikák, hanem a pénzszűke indokolta a szabálysértési törvény szigorítását.

– Sokkal tisztességesebb lett volna azt mondani, hogy emberek, baromira kell a pénz, ezért megemeljük a büntetési tételeket – vélekedett.

Visszakozik a Fidesz?

– Nem életszerű, hogy kisebb szabálysértéseket olyan mértékben büntessenek, amely egy átlag vidéki embernek például megfizethetetlen – nyilatkozta tegnap Bíró Márk fideszes honatya, akinek előterjesztésére hétfőn úgy döntött a Fidesz-frakció: a KRESZ-t módosító rendelet felülvizsgálatát kéri. A képviselők álláspontja szerint ugyanis túlszabályozott lett a rendszer, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak. Bíró szerint ésszerűtlen, hogy ha valaki harminc napon belül nem tudja kifizetni a büntetést, börtönbe is vethetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 09. 08:13, vasárnap | Sport

Rossi: Szoboszlai miatt nincs ok az aggodalomra

2024. Június 09. 08:11, vasárnap | Sport

Háromgólos győzelmet aratott a magyar válogatott

A jövő pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte szombaton az izraeli csapatot a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

2024. Június 09. 07:52, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: