Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Február 03. 12:54, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Ebola - Nagyszabású oltóanyag-tesztelés kezdődött Libériában

Ebola - Nagyszabású oltóanyag-tesztelés kezdődött Libériában

Az ebolavírus ellen kifejlesztett két kísérleti védőoltás első nagyszabású tesztelésébe kezdtek Libériában.

A két oltóanyagot, amelyet két különböző gyógyszergyártó fejlesztett ki, szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a nyugat-afrikai ország egy titkos helyszínére. A kutatók célja, hogy mintegy 30 ezer önkéntest, köztük a járvánnyal kapcsolatos munkálatokban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozót tegyenek immunissá a betegséggel szemben - tudósított a BBC hírportálja.
A hétfőn megkezdődött libériai tesztek első fázisában 12 önkéntest oltanak be az ebolavírus zairei törzsének egy apró, ártalmatlan töredékét tartalmazó vakcinával. A tesztelésben részt vevő helyi szakember, Stephen Kennedy szerint lehetetlen, hogy bármely önkéntes megfertőződjön az oltástól.
A tesztek célja az, hogy immunválaszra késztessék a szervezetet. A vizsgálatok előrehaladtával még több önkéntest oltanak be. Azt azonban egyelőre nem tudni biztosan, hogy a kísérleti vakcinák valóban védelmet nyújtanak-e a betegséggel szemben.
Elsőként egy középkorú libériai férfi kapta meg az oltást - jelentette az ország fővárosából, Monroviából a BBC tudósítója. A helyi ápolónőket kiképzik, hogy miként ellenőrizzék az önkéntesek állapotát az oltást követő hónapokban.
Nagy-Britanniában és Svájcban is folynak oltóanyag-tesztelések, és az Orvosok Határok Nélkül szervezet szárnyai alatt is tesztelnek két lehetséges gyógykészítményt. Az orvosok továbbá a betegségből felépült emberek vérének felhasználásával kifejlesztett szérumot is tesztelnek.
A tavaly februárban kezdődött nyugat-afrikai ebolajárványban ez idáig több mint 22 ezren betegedtek meg, közülük több mint 8500-an vesztették életüket, a nagy többség Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Libériában több mint 3600 emberrel végzett a kór, ám az országban folyamatosan csökken az új megbetegedések száma: a január 25-ével véget ért héten mindössze négy új bizonyított esetet regisztráltak. A jelenlegi járvány túlélési rátája nagyjából 40 százalék.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég bejelentette, hogy az ebolajárvány elleni harc a "második szakaszába" ért és a betegség terjedésének lassítása helyett immár a járvány végére összpontosítanak - idézte fel a BBC.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése