Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. November 28. 15:41, hétfő | Helyi

Debrecenben az árak mellett az újlakás-piac is bővült

Debrecenben az árak mellett az újlakás-piac is bővült

A lakásárakra vonatkozó statisztikai adatok ugyan csak a második negyedévnél járnak, de már ebből is tisztán kivehető a lakáspiacon jelentkező lassuló ütem.

A szakemberek szerint az ősz beköszöntével további mérséklődés jelentkezett, és jelenleg inkább stagnálásról lehet beszélni.

Ehhez a képhez hozzátartozik, hogy Budapest továbbra is kiemelkedik, mellette mindössze néhány nagyváros – Debrecen, Kecskemét, Győr – tudta kihasználni a kedvező ingatlanpiaci helyzeteket. Ezektől eltekintve azonban a vidéki ingatlanpiacon még mindig esnek az árak és a kereslet is gyenge.

Több száz új lakás épül Debrecenben
hvg.hu

Fókuszban az újlakások

Az ingatlanpiac a következő években sem áll meg, ugyanis decembertől a kormány 120 milliárd forintos keretből visszatérítendő támogatást nyújt az ipari technológiával készült épületek és a magánszemélyek ingatlanjainak felújítására, amely 2017-től lesz elérhető. A hitel az energiahatékonyság és megújuló energia felhasználás növelését célzóan többek között a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros rendszerek telepítésre igényelhető. A lakáspolitikai intézkedések idén az újlakás piacnak kedveztek, az árak tekintetében viszont jelentős különbségek vannak. A szegmensben a vidéki nagyvárosok közül a soproni árak kiemelkedőek, az árszínvonal a külső pesti kerületekben tapasztalható átlagos négyzetméterenkénti árakkal megegyező. A legdrágább projekt lakásai 500 ezer Ft/m2 áron vásárolhatóak meg, ezzel szemben Nagykanizsán már 235 ezer forintos négyzetméterenkénti áron elérhető egy új lakás. A legnagyobb lakásszámú vidéki beruházás Kecskeméten található, melytől nem sokkal marad el a debreceni Füredi Lakópark, de több mint 100 új lakás épül Győrben is az Olimpia Sétány projekt keretein belül és Debrecenben a Zöld Híd Lakóparkban.
Folyamatosan emelkednek a debreceni ingatlanárak
A Debrecenben eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai 30%-kal magasabbak, a panellakásoké 7%-kal, a téglaépítésű lakásoké pedig 23%-kal alacsonyabbak az országos átlaghoz képest. A város ingatlanárai néhány vidéki nagyváros képest – Szeged, Kecskemét - kiemelkedőek, az egyes ingatlantípusok 4-36%-kal drágább Ft/m2 áron vásárolhatóak meg. A soproni ingatlanpiaci helyzethez képest ugyanakkor kedvezőbben találhatunk új ingatlant, Debrecenben átlagosan 15-18%-kal alacsonyabb négyzetméterenkénti árakkal számolhatunk.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes vidéki nagyvárosaiban (Ft/m2)
2015-ben országosan több mint 30%-kal emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ehhez képest Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben lényegesen kisebb mértékű – 8-11%-os - volt a változás. 2016 első három negyedévében országszerte az előző évhez képest egy lényegesen visszafogottabb - 10%-os – bővülés rajzolódott ki az ingatlanpiacon, ugyanez a tendencia érvényesült Debrecenben és környékén is.

Összességében elmondható, hogy 2016-ban Debrecenben az országos tendenciával szinte megegyező változás zajlott le az ingatlanpiacon az árak tekintetében, országos viszonylatban a családi házak árai kiemelkedősek, míg a lakások átlagárai ettől kedvezőbben alakulnak. Mivel a szakértők szerint a lakáspiac a következő években sem veszít lendületéből, így a nagyobb városokban további bővülésre lehet számítani az árak és a forgalom tekintetében is, a piac motorja pedig az újlakás-piac lehet.
Forrás: Ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.