Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Február 03. 15:37, szerda | Helyi

Debrecen sikere lakóinak közös eredménye

Debrecen sikere lakóinak közös eredménye

Szerencsés az a város, melynek minden lakója hozzá tud tenni valamit a közös sikerhez. S miben rejlik Debrecen sikerének titka? Abban, hogy jelent valamit a debrecenieknek az, hogy itt élnek, s kötődnek a városhoz – mondta Kósa Lajos a nem c

A polgármester mintegy 350 érdeklődő előtt számolt be az önkormányzat munkájáról 2010. január 15-én a Kölcsey Központban. Kósa Lajos elmondta: a rendszerváltás első időszakában a város nem tudta, merre is kellene tartania. Aztán magára talált, s 1998-ban új célokat tűzött ki. Azt, hogy regionális központtá váljon, hogy gazdaságát versenyképes cégek határozzák meg, s azt, hogy mindez lakói egyre jobb életfeltételeinek kialakítását szolgálja. Ezekkel a célkitűzésekkel mára odáig sikerült eljutni, hogy a gazdasági válság közepette is Debrecenben nemhogy csökkent, de nőtt a helyiadó-bevétel, mivel a meghatározó adózók jövedelme nem a magyar piactól függ, hiszen ők a nemzetközi piacra termelnek, a világpiacnak szolgáltatnak. A város munkanélküliségi rátája az országos átlag fele, pedig Debrecen az Európai Unió tíz legfejletlenebb régiójának egyikében található. Debrecen regionális súlya gyarapodott, melynek csupán egyik jele az, hogy a város az utóbbi 12 év alatt összesen 16 világ- és európai szintű sporteseményt rendezett. A városnak az elkövetkezendő években komoly feladatai vannak, melyek végrehajtásával példát kell mutatnia másoknak, például a közösségi vagyon folyamatos gyarapítása, az itt található szellemi erőforrások minél hatékonyabb hasznosítása terén, s abban, hogy végre kezdődjön el az ország érdemi decentralizációja. Kósa Lajos az utóbbi kapcsán megemlítette, hogy - a svédországi megoldáshoz hasonlóan - miért ne lehetne például a jövőben a statisztikai hivatal székhelye Szegeden, vagy éppen a földművelésügyi minisztérium vagy valamelyik jelentős közgyűjtemény Debrecenben? Ez a város nem tehet mást - folyamatosan keresnie kell az új megoldásokat. S lakóinak olyan otthont kell nyújtania, ahol az emberek családjuk jövőjét is elképzelhetik. Kósa Lajos végezetül megköszönte a debrecenieknek az elmúlt tizenkét évet, s azt kívánta, hogy közösen készüljenek a következő tizenkettőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: