Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 11. 12:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cserélik a kártyákat a bankok

Cserélik a kártyákat a bankok

Jövő hét elejére a legtöbb, a decemberi adatlopásban érintett, és lecserélendő bankkártyát újjal pótolják a hazai bankok.

Az ebből eredő kár szektorszinten százmillió forintos nagyságrendű lehet, amit a szolgáltatóknak kell viselniük – írja a Világgazdaság.

Az érintett bankkártyák túlnyomó részét már lecserélték, és napokon belül minden ügyfél megkapja az új plasztikot. A gyors reagálás ellenére a bankok nem úszták meg olcsón az ügyet: az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján a kicserélt kártyák száma megközelíthette a százezret, így - az egyéb járulékos tételekkel együtt – a lap kalkulációi szerint csak ebből az egy ügyből eredően százmillió forintos nagyságrendű költségekkel kellett szembenéznie a hitelintézeti szektornak. Azt ugyanakkor minden hitelintézetnél hangsúlyozták, hogy a gyors, minden létező kommunikációs csatornát kihasználó reakció miatt nagyon kevés illetéktelen tranzakció történt az adatlopásnak tulajdoníthatóan, és ezek költségét is megtérítik a kártyabirtokosoknak: ebből következően az ügyfeleket maximum kis kellemetlenség terheli, de anyagi kár semmiképpen sem.

A lecserélt kártyák száma bankonként nagyon eltérő. A K&H közlése szerint például a bank csak néhány kártyáját cseréli le technikai okokból. Az érintett bankkártyák cseréjére várhatóan péntekig sor kerül, és hétfőtől a régi plasztikok már nem is lesznek használhatóak. Néhány darab plasztik soron kívüli cseréjéről számoltak be az OTP Banknál is, ahol közölték: a hitelintézet a Visa és a MasterCard nemzetközi kártyatársaságoktól kapott jelzést arról, hogy egy külső szolgáltatótól nagy mennyiségű kártyaadatot szerezhettek meg ismeretlen személyek. Mivel az adatszerzésben esetleg érintett bankkártyák közül csak néhánynál merült fel a visszaélés gyanúja, ezért a bank (kockázatelemzés alapján) a tömeges kártyacsere helyett a bankkártyák kiemelt, folyamatos, napi 24 órás monitoringozása mellett döntött.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: bankkártya, bankok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára