Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 16. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: civishir.hu

Csaknem 100 millióért kap Debrecen zajtérképet

Csaknem 100 millióért kap Debrecen zajtérképet

Debrecen – Eddig csak a fővárosnak volt, most már Debrecennek is lesz zajtérképe és intézkedési terve a zajártalom csökkentésére. Kiemelten vizsgálják a közelekdési zajforrásokat.

A zajtérkép és az intézkedési terv elkészítésére 95,4 millió forintot nyert az önkormányzat, amihez 5 millió forint önrészt adott. A közbeszerzési eljárás sikerrel lezárult: a megbízást a Debrecen Zajtérkép 2012 Konzorcium nyerte el, aminek tagjai a Geodéziai és Térképészeti Zrt. (konzorciumvezető), a Vibrocomp Kft. és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.

Mindenki hozzáférhet

A vonatkozó uniós irányelvnek és a hazai jogszabályi kötelezettségnek eleget tevő projekt eredményeként olyan adatbázis jön létre, amely áttekintő helyzetképet ad a megyeszékhely környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés. A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti, repülési és üzemi zajforrásokkal, külön-külön mérve a nappali és az éjszakai időszakokat. A zajszámítási módszerek eltérőek lehetnek, közutak esetében például forgalomszámlálásokat is végeznek, és igyekeznek meghatározni azt is, hogy átlagosan milyen sebességgel haladnak az adott útszakaszon a személygépkocsik, teherautók vagy az autóbuszok.

A stratégiai zajtérkép egy interaktív, akadálymentes honlapon keresztül mindenki számára elérhető lesz, így a debreceniek közvetlen információhoz juthatnak környezetük zajállapotáról. A még idén tavasszal elkészülő térképek alapján a szakemberek megállapíthatják, hogy a városban mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és jövő ilyenkorra intézkedési tervet dolgozhatnak ki ennek kezelésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben