Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 15. 09:11, péntek | Helyi
Forrás: Deol

Cafeteria, másképp

Cafeteria, másképp

A béren kívüli juttatások megadóztatása többletterheket jelenthet a cégeknek, de leginkább a dolgozókat sújtja.

Habár az év elején életbe lépett új adótörvények leszűkítették az adómentesen igénybe vehető juttatásokat, ennek ellenére - egy nemrégiben, a Pécsi Tudományegyetem Menedzsment és HR Kutató Központja, valamint a Cafeteria Plaza által készített felmérés alapján - a cégek jelentős része továbbra is hisz a cafeteria-rendszerben. A dolgozók viszont biztosan nem járnak olyan jól, mint korábban.

Mint ismert, az új adótörvények értelmében a korábban adómentes béren kívüli juttatások közül az idei évtől kezdve csak kettő maradt adómentes: az egyik az otthoni internet előfizetés támogatása, a másik pedig a kockázati életbiztosítás. Utóbbi elsősorban azoknak a cégeknek ideális, ahol a munkavállalók viszonylag jól keresnek.

A helyi közlekedési bérletre, az üdülési csekkre, a meleg étkezési utalványra, az iskolakezdési támogatásra, az önkéntes nyugdíjpénztári- és az egészségpénztári munkáltatói befizetésekre 25%-os adóterhet raktak, míg a hideg étkeztetési-, az ajándék- és a kultúrautalvány 95,5%-os adóteher mellett adható.

A Deol.hu több, nagyobb debreceni illetőségű vállalatot is megkérdezett ezzel kapcsolatosan, de konkrét választ csak a Teva Gyógyszergyár képviseletében nyilatkozó Majorné Kelsánszky Mária HR igazgató adott: náluk nem változott a rendszer, ugyanis még jóval korábban megállapodást kötöttek az alkalmazottaikkal, miszerint, ha bármilyen adóteher sújtaná ezeket a juttatásokat, azt az alkalmazottaknak kell fizetniük.

- Azt viszont felháborítónak tartjuk, hogy ebben az amúgy is gyenge lábakon álló nyugdíjaztatási rendszerben az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket is megadóztatják - tette még hozzá. Emellett az is kiderült, hogy a dolgozók közül - a 25 %-os adóteher ellenére -még mindig sokan választják a helyi bérletet, de az otthoni internethasználat támogatása is egyre vonzóbb.


Kapcsolódó linkek:
http://www.cafeteriaplaza.hu
http://adozona.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.