Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 06. 12:15, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Budapest Pride - A melegfelvonulás szervezője szerint alapjogokat sért a rendőrség provokációellenes felhívása

Budapest Pride - A melegfelvonulás szervezője szerint alapjogokat sért a rendőrség provokációellenes felhívása

A hétvégi Budapest Pride felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a rendőrség provokációellenes felhívása diszkriminatív, és sérti a felvonulók alkotmányos jogait, ugyanis a hatóság nem határozhatja meg, ki mit viseljen a megmozduláson.

A melegfelvonulást szervező alapítvány az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a rendőrség a szombati felvonulással kapcsolatos egyeztetés során felszólította a szervezőket, hogy lépjenek fel a közerkölcsöt sértő, esetleg hiányos ruházatot viselőkkel szemben, holott az elmúlt tizenöt év alatt a felvonulás részvevői egyetlen esetben sem követtek el ilyen jellegű jogsértést, a felvonulókkal szemben egyetlen esetben sem indult eljárás közerkölcs megsértése miatt.
Az alapítvány szerint a rendőrség "provokációellenes" felszólításának egyetlen célja, hogy "rájátszva a hamis sztereotípiákra, fokozzák a társadalomban egyébként is meglévő homo- és transzfób indulatokat", ezért a felvonulás szervezőiként továbbra is támogatják a résztvevőket abban, hogy kifejezzék a leszbikus, meleg-, biszexuális, transznemű és queer közösség és támogatóinak sokszínűségét.
A közlemény szerint a rendőrség nem először próbálja "ízlésrendőrséget játszva" előzetesen előírni a felvonuláson résztvevők számára, hogyan viselkedjenek a felvonulás alatt, és ezzel megsérti a felvonulás résztvevőinek szólás- és gyülekezési szabadságát is. Erre három évvel ezelőtt az ombudsman is felhívta a figyelmet, amikor hasonló kijelentést tett a rendőrség az akkori felvonulást megelőzően - fűzték hozzá.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI-nek csütörtökön azt mondta, a rendőrség feladata kettős: egyrészt mindenkinek biztosítani kell a gyülekezéshez való alkotmányos alapjogát, másrészt fel kell ismerni, hogy mely joggyakorlás az, amely - átlépve a törvényes kereteket - már akadályozza mások alkotmányos alapjogát.
A dandártábornok hangsúlyozta: a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást. Ugyanakkor azok ellen, akik a rendezvényt bármi módon megzavarják, a tett súlyosságának függvényében szintén eljárnak - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.