Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 19. 12:31, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Brit zsidó szervezetek tiltakoznak az izraeli termékeket kínáló áruházak elleni akciók miatt

Brit zsidó szervezetek tiltakoznak az izraeli termékeket kínáló áruházak elleni akciók miatt

Nyilatkozatban ítélték el a legnagyobb brit zsidó szervezetek azokat a nem egyszer erőszakos akciókat, amelyeket egyes kampánycsoportok hajtottak végre az elmúlt hetekben izraeli termékeket kínáló nagy-britanniai áruházak ellen az izraeli hadsereg gázai hadműveletei ellen tiltakozva.

A háromszázezres brit zsidóság két legnagyobb képviseleti szervezete, a Board of Deputies és a Jewish Leadership Council közös közleményben idézte fel, hogy a tiltakozó csoportok az utóbbi időszakban több nagy-britanniai Tesco áruházat feldúltak, a második legnagyobb brit élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat, a Sainsbury's egyes boltjainak kóser árukat kínáló részlegeit pedig elzárták a vásárlók elől, és nyomást gyakorolnak más üzlethálózatokra is az izraeli eredetű áruk bojkottja végett.
A Sainsbury's egyik londoni belvárosi áruháza a kampány hatására eltávolította polcairól a kóser élelmiszereket, attól tartva, hogy a tiltakozók feldúlják az üzletet - áll a zsidó szervezetek nyilatkozatában.
A közlemény szerint a boltok elleni ilyen akciók azzal a kockázattal járnak, hogy a szervezők a helyi közösségek megosztásával "a közel-keleti konfliktust importálják" Nagy-Britanniába.
A zsidó képviseletek felszólítják az érintett üzletek vezetőit, hogy hasonló erőszakos tiltakozó akciók esetén hívják a rendőrséget. A nyilatkozat arra is felszólítja az áruházakat, hogy tartózkodjanak bármiféle bojkottól vagy diszkriminációtól, mivel ha engednek a nyomásnak, azzal azt jeleznék, hogy hatékony eszköz az erőszak és a megfélemlítés.
A gázai hadműveletek kezdete óta jelentősen megugrott az antiszemita incidensek száma is Nagy-Britanniában. A brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) közölte, hogy júliusban száznál több olyan verbális vagy fizikai támadásról szerzett tudomást, amelyek a brit törvények alapján bűncselekménynek minősülnek; ez a kétszerese a havi átlagnak.
A CST a súlyosabb incidensek között felidézte, hogy az északkelet-angliai Gateshead zsidó közösségének rabbiját muszlim fiatalok az utcán összeverték, az észak-írországi főváros, Belfast egyetlen zsinagógájának ablakait ismeretlen támadók téglákkal zúzták be, London egyik északi kerületében egy bicikliző zsidó kisfiút dobtak fejbe kővel, a gázai hadműveletek elleni tiltakozó demonstrációk némelyikén pedig "Heil Hitler", illetve "Hitlernek igaza volt" feliratú táblák is feltűntek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése