Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 09. 13:32, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Brit munkanélküliség: kutatás vagy találgatás?

Brit munkanélküliség: kutatás vagy találgatás?

Összefüggést lát az elmúlt nyolc év kelet-európai bevándorlása és a nagy-britanniai fiatalokat sújtó növekvő munkanélküliség között a Migration Watch UK brit agytröszt.

A hétfőn közzétett jelentés rámutatott, hogy 2004 első negyede és 2011 utolsó harmada között több mint 600 ezerrel nőtt a posztszovjet térségben született munkavállalók foglalkoztatása a szigetországban. Ugyanebben az időszakban csaknem megduplázódott, 575 ezerről több mint egymillióra nőtt a munkanélküli brit fiatalok száma.

A szervezet elnöke elmondta, hogy az említett összefüggés vizsgálata nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, és az erre irányuló kísérleteket gyakran bírálat érte. Andrew Green mindazonáltal hangsúlyozta: a két statisztikát együtt szemlélve a legelfogulatlanabb emberek is úgy ítélnék meg, hogy kivételes egybeesésről van szó, különösen annak tükrében, hogy a szóban forgó nyolc ország emigránsai aránytalanul fiatalok, jól képzettek, készek alacsony munkabérért dolgozni, és erős munkamorál hajtja őket. A szervezet vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a hatás valódi mértékének megállapításához további kutatásokra van szükség.

A magát függetlenként meghatározó agytröszt felmérésből kiderült az is, hogy a brit munkanélküli fiatalok bizonyos része nappali tagozatos hallgató lehet, akik részidős munkával próbálják tanulmányaikat lehetővé tenni.

A posztszovjet térség nyolc államának – Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország – 2004. májusi EU-csatlakozásával lényegesen megnőtt a térségből az Egyesült Királyságba vándorlók száma. A 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária bevándorlói 2014-ig csak munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak a szigetországban.

Matt Cavanagh, az Institute for Public Policy Research (IPPR) baloldali brit agytröszt vezetője a felméréssel összefüggésben a BBC-nek azon véleményének adott hangot, miszerint a jelentés csak találgatás, amely ravasz módon kutatásként lett bemutatva. Az IPPR szerint a brit fiatalkorúak munkanélkülisége már a kelet-európaiak beáramlása előtt növekedésnek indult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.