Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. November 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bráda Tibor festőművész szakrális munkáiból nyílt kiállítás

Bráda Tibor festőművész szakrális munkáiból nyílt kiállítás

Magyarok Nagyasszonya címmel Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész szakrális munkáiból rendeznek kiállítást Budapesten, a Józsefvárosi Galériában. Bráda Tibor elmondta, a péntektől látható kiállításán bemutatják a kőbányai Szent László templom Róth Miksa készítette, de tönkrement üvegablakainak parafrázisait is.

Az elsősorban üvegfestészetéről és mozaikképeiről ismert Bráda Tibor az MTI-nek elmondta, hogy péntektől látható kiállításán bemutatják a kőbányai Szent László templom Róth Miksa készítette, de tönkrement üvegablakainak parafrázisait és egy mozaikkartont a Magyarok Nagyasszonya című képről, amelyet a washingtoni Nemzetek Templomába lévő magyar kápolnába tervezett.

A Kiscelli Múzeum mellett húzódó Golgota 14 stációját is megfestette figurális kompozícióban. Valójában pasztell variációkat készített és azt tervezi, hogy mozaikból alkotja meg a 14 stáció képeit. A művész a tiszaújvárosi Magyarok Nagyasszonya templom három nagy méretű, 13x1 méteres üvegablakainak a terveit is bemutatja. Látható lesz öt darab üvegképe is: a Madonna a kisdeddel, a Szent Lukács, a festők védőszentje, a Ballada, a Mimus angyala - amely kezeket ábrázol szakrális mozdulatokkal - és A páva, az indiaiak szakrális madara. A látogatók megismerhetik a sárospataki vártemplom oratóriumának két üvegfestmény-tervét, amely Szent Erzsébet tűzlegendájáról szól és egyenként 8x3 méter nagyságú.

A művész megjegyezte, hogy Kassa és Sárospatak közösen nyert pénzt EU-s pályázaton arra, hogy a Sárospatakon született Szent Erzsébet útját övező szakrális épületeket rendbe hozzák egészen Kassáig, ahol Európa egyik legszebb székesegyháza viseli a nevét, a Szent Erzsébet-főszékesegyház, népszerű nevén a kassai dóm, amelynek védőszentje.

A kiállítás december 22-ig lesz nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink