Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Benkő: felejthetetlen élmény lesz a Szabadságkoncert

Benkő: felejthetetlen élmény lesz a Szabadságkoncert

Nagy Imre és mártírtársai 25 évvel ezelőtti újratemetése mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy elindult egy folyamat, melynek végeredménye a magyar demokrácia lett. A jubileumra a Terror Háza Múzeum programsorozattal készült, melynek egyik csúcseseménye lesz a hétfő esti Szabadságkoncert a Hősök-terén, az Omega és a Scorpions közös fellépésével. A koncert kulisszatitkairól Tallai Gábor programigazgató és Benkő László, az Omega együttes billentyűse beszélt a Rádió Orienten.

1989. június 16-án megindult egy folyamat, amelyet sokan sokféleképpen neveznek: rendszerváltás, rendszerváltoztatás, forradalom vagy éppen fordulat. Ami mindegyik elnevezésben közös: az a változás. “Június 16-a egy csodálatos esemény volt, amely egy új világrendet hozott létre, miközben összeomlott az előző, hidegháborús, bipoláris világrend. Azáltal, hogy az ’56-os forradalom miniszterelnökét Budapest legszebb terén újratemették, a fennálló rendszer elvesztette mindenféle szellemi alapját” – mondja a Tallai Gábor történész szakértő, a Terror Háza Múzeum programigazgatója a Rádió Orient műsorában.

Az akkori fiatalabb generációk aktív részesei voltak a változásnak, és hasonlóan emlékeznek vissza az érzéseikre is: “ Akkor még benne volt a levegőben az a feszültség, az a félelem, hogy valahonnan megjelenhet egy század katona, vagy valami szervezet, amelyik ezt az egészet eltiporja” – emlékszik vissza az ominózus napra Benkő László, az Kossuth-díjas Omega billentyűse, aki a helyszínen követte végig az eseményeket.

Az idősebb generációknak éppen abban van nagy felelőssége, hogy a Magyarország lakosságának lassan egyharmadát kitevő ifjabb generációk számára hitelesen adják át a múlt eseményeit. “A szabadságot nem örököljük szüleinktől. A szabadság természete, hogy minden nemzedéknek ki kell vívnia azt” – idéz egy német gondolkodót a történész szakértő, utalva a fiatalabb generáció felelősségére is. Ezt a célt hivatott támogatni a Közös Siker elnevezésű program is, amely egy éven keresztül különféle módokon számol be a korszakalkotó eseményekről. A fiatalok hatékony elérése végett készült Facebook-oldal és angol nyelvű blog, egy ’89-es múzeumbusz indul országjárásra és dalversenyt is szerveztek. A csúcsesemény azonban a hétfő esti szabadságkoncert lesz, június 16-án.

A koncert előtt kiállítás is nyílik Átlépni a szabadságba címmel, amely a páneurópai piknik eseményeit tárja az érdeklődők elé. 1989 nyarán Magyarország megnyitotta a határait a kelet-német menekültek előtt. “Ez egy nagyon felemelő történet, hiszen egy sokkal kisebb közösség tagjai egy nagyobb és erősebb közösség tagjait önzetlenül, mindenféle viszontszolgáltatás elvárása nélkül segítették” – mondja Tallai Gábor.

A Szabadságkoncert ötlete a Terror Háza kreatív csapatában fogalmazódott meg, és szinte adta magát az Omega és a Scorpions csapata. Nem az első alkalom, hogy a két zenekar együtt játszik, hiszen az előző rendszerben sokszor léptek fel együtt Nyugat-Európában. “Mielőtt 1973-ban az NDK-ban megrendezték a Világifjúsági Találkozót, a németek realizálták, hogy nincs egy valamirevaló rock zenekaruk. Rájöttek, hogyha nem készítik fel egy kicsit a közönséget, akkor három nyugat-német gitáros meg fogja bolondítani az embereket, annyira ki lesznek éhezve” – emlékszik vissza Benkő László. Így meghívták a keleti blokk egyik legismertebb zenekarát, az Omegát, és végigturnéztatták velük az egész NDK-t, hogy a közönség hozzászokjon ehhez a stílushoz – magyarázta a zenész.

Ezt a dupla koncertet nagyon várja a zenekar. “Világéletünkben a Hősök-teréről álmodoztunk, és most hogy megkaptuk ezt a lehetőséget, oda kell állnunk, hogy az egész történetet át tudjuk ölelni – mondta, majd hozzátette: ha sikerül ezt a hangulatot mindkét zenekarnak átadnia és az érzés a közönség számára átjön, akkor egészen biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.