Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Július 08. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Békét sürgetett Ferenc pápa a közel-keleti egyházak vezetőivel Bariban

Békét sürgetett Ferenc pápa a közel-keleti egyházak vezetőivel Bariban

A közel-keleti békéért tartott közös imát Ferenc pápa a térség keresztény egyházainak és közösségeinek vezetőivel a dél-olaszországi Bari városában szombaton,

ahol a katolikusok és ortodoxok által is tisztelt Szent Miklós ereklyéit őrzik.

Ferenc pápa a Szent Miklósról elnevezett bazilika előtt várta a pátriárkák érkezését.

Az egyházi vezetők együtt vonultak Szent Miklósnak a bazilika kriptájában őrzött ereklyéihez, ahol mécsest gyújtottak. Ezt követően a katolikus egyházfő és a keresztény egyházi vezetők busszal Bari tengerparti sétányára mentek, ahol közös imát tartottak a közel-keleti békéért.

Az ezt bevezető beszédében Ferenc pápa kijelentette, a Közel-Kelet gyönyörű térségét a háború, erőszak, pusztítás, területfoglalás, fundamentalizmus, kényszerített elvándorlás "sötét árnya" borította be "sokak hallgatása és még többek cinkossága" közepette.

A Közel-Kelet olyan föld lett, amelyet az ott élők elhagynak és fennáll a veszély, hogy keresztény testvéreink jelenlétét eltörlik, eltorzítva a régió arcát, mivel "a Közel-Kelet keresztények nélkül többé már nem lenne Közel-Kelet" - mondta a katolikus egyházfő.

Az ima után a vallási vezetők visszatértek a Szent Miklós-bazilikába és zárt ajtók mögött tanácskoztak. Ferenc pápa felszólalásának szövegét a Vatikán közölte: a pápa a közel-keleti harcok leállítását sürgette kijelentve, hogy a konfliktusok mögött "kevesek érdeke" áll. "Elég legyen abból, hogy a Közel-Keletet a térségtől idegen érdekekre használják fel!" - mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő kifejtette, számos konfliktusnak a fundamentalizmus és a vallási fanatizmus az okozója, de az "erőszakot mindig a fegyverek táplálják; nem lehet békéért kiáltani, miközben titokban fegyverkezési verseny zajlik". Ferenc pápa szerint soha nem szabad megfeledkezni Hirosimáról és Nagaszakiról: "Elég a konok szembenállásból, elég a haszonvágyból, amely nem néz senki arcába, csakhogy gáz- és üzemanyag-lelőhelyeket kerítsen kézre."

A pápa aggodalmát fejezte ki Jeruzsálem miatt is, a város eddigi nemzetközi státusának fenntartását szorgalmazva, az izraeliek és palesztinok közötti tárgyalásos megoldással.

A Bariban tartott néhány órás találkozót Ferenc pápa hívta össze. A moszkvai patriarkátus képviseletében Hilarion volokolamszki metropolita volt jelen, a moszkvai patriarkátus külső egyházi kapcsolatok osztályának vezetője. A találkozón részt vesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora, a koptok pápájának tartott II. Tavadrosz pátriárka, valamint II. Theodórosz alexandriai görög pátriárka.

Bari a katolikus Olaszországban az ökumenizmus jelképes helyszíne. "Bari híd a kereszténység két - nyugati és keleti - tüdeje között" - mondta egykor II. János Pál pápa.

A 270 és 343 között élt myrai püspök, Szent Miklós tisztelete a katolikusok és ortodoxok között is elterjedt. A szent ereklyéit Bariban őrző bazilika az ortodox hívők ismert zarándokhelyének számít. A bazilikát az orosz cári család építette 1913-ban a Bariba érkező ortodox zarándokok számára, később a város tulajdonába került, 2012-ben XVI. Benedek pápa szolgáltatta vissza a moszkvai patriarkátusnak.

Ferenc pápa nem először rendezett imanapot a közel-keleti békéért. 2013 szeptemberében a római Szent Péter téren mondott imát a szíriai háború befejezéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése