Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Befellegzett a korábbi trükközésnek

Befellegzett a korábbi trükközésnek

Rosszul kalkulálnak azok a kereskedők, akik a régi, ismert módszerekkel próbálják meg kijátszani az online pénztárgépek új rendszerét – erre engednek következtetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési eredményei - írja a Magyar Nemzet. Egyre több olyan vállalkozást keresnek fel és számoltatnak el, amelyeknél túlságosan alacsony forgalmat mutattak a hatósághoz elektronikus úton beérkező adatok.

Mint arról a lap is beszámolt, egyesek számítógéppel nyomtatott, nyugtához hasonló iratot adnak ügyfeleiknek abban bízva, hogy lépésük nem szúr szemet a hatóságnál. Arra is akad emellett példa, hogy némelyek régi pénztárgépüket is használják az új mellett, mások meg egyszerűen semmilyen iratot nem adnak át egy-egy üzlet után a vevőnek, megrendelőnek. – Ezekben az esetekben azonos, hogy a kereskedő megpróbálja eltitkolni bevételének legalább egy részét – mondta a NAV sajtóreferense. A másik hasonlóság – tette hozzá Aszalós Andrea –, hogy az ilyen módszerek már nem alkalmasak az adóhivatal megtévesztésére, hiszen az efféle kísérleteket a nemrégiben bevezetett szisztéma könnyűszerrel kiszűri, az adóhivatal pedig az érintetteket rendre felelősségre is vonja.

Mint a lap megtudta, az adóellenőrök – célzott ellenőrzés keretében – egyre több olyan vállalkozást keresnek fel és számoltatnak el, amelyeknél túlságosan alacsony forgalmat mutattak a hatósághoz elektronikus úton beérkező adatok. Aszalós Andrea ennek kapcsán röviden összefoglalta a rendszer működésének fő jellemzőit. – Információkat – kezdte – valamennyi új pénztárgép küld a NAV-nak.A kapott értékek alapján megállapítható, hogy egy bizonyos településen, városrészben, utcában milyen forgalmat bonyolítanak le az üzletek. De rögzíthető az is, hogy egy bizonyos bolttípust – például az adott megyében, városban – egy-egy időszakban hányan keresnek fel. Vizsgálatot leginkább azoknál a gazdasági szereplőknél érdemes tartani, ahol az összehasonlító adatokhoz viszonyítva gyanúsan alacsony a kibocsátott nyugták száma, értéke – mondta a sajtóreferens.A bevétel eltitkolására így előbb vagy utóbb bizonyosan fény derül. Aszalós Andrea hozzátette: e módszer mellett persze más ellenőrzési lehetőségeket is magában rejt az online kasszarendszer.

A sajtóreferens ezután arról beszélt, hogy bár a hivatal nyomon követi számos gazdasági ágazat szereplőinek működését, a nyugtaadási szabályok betartásának ellenőrzésekor nem a tevékenységi kör szerint választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeket a revizorok később felkeresnek. A következő időkben egyébként – mint megtudtuk – azok is számíthatnak a hivatalos emberek megjelenésére, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy megszüntetik tevékenységüket, vagy azt közölték: kasszát nem használnak, inkább számlát írnak. Bírsággal számolhat a vállalkozás, ha bejelentésével ellentétben mégis tovább működik, de online pénztárgépet nem üzemeltet, és a szankció akkor sem kerülhető el, ha a gazdasági szereplő nem ír számlát ügyfeleinek – jegyezte meg Aszalós Andrea. A sajtóreferens ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – a hatósági tapasztalatok szerint – a vállalkozások jelentős része betartja az előírásokat. Előfordulnak persze kisebb hiányosságok, de ezeket a hivatal felszólítására az érintettek többsége nyomban pótolja, orvosolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;