Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Balog: 'drága jószág a szabadság'

Balog: 'drága jószág a szabadság'

Európa nyugati felével meg kell értetni, hogy nem csak a náci, de a kommunista diktatúra is közös örökség, mert ez ott még mindig nem egyértelmű - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Terror Házában, az osztrák-magyar határnyitás 25. évfordulójáról tartott szerdai sajtótájékoztatón. A negyed évszázaddal ezelőtti eseményekre emlékezve ezért programsorozat indult, melynek az emlékezetkultúra lesz az egyik kulcseleme - tette hozzá.

Az 1989-es év csak a rendszerváltás kezdete volt, mely talán még mindig nem zárult le – jelentette ki Balog Zoltán, majd rámutatott: az emlékezetkultúra fontosságát jelzik azok a nagy viták, melyek a történelmi évfordulókat kísérik. Közös feladat, hogy a múlt eseményeit olyan hitelesen adjuk át gyermekeinknek, unokáinknak, hogy megértsék mi történt a rendszerváltozás korszakában, és hogy megértsék, „hogy milyen drága jószág a szabadság”. Ebben segíthetnek az évfordulós programok - fűzte hozzá.

1989 felidézésében is szükségünk van a németekre, hiszen Németország nemcsak két diktatúrát élt át, hanem az azoktól való megszabadulást is – mondta, majd hozzátette: a németek segíthetnek abban, hogy a rendszerváltoztatás és a határnyitás ne csak lokális, a közép-európai emlékezet része legyen, hanem egész Európa számára elfogadott és megértett esemény.

Érettségiző fiatalként az ő generációja 1989-ben azzal szembesült, hogy 1956-ot kivették a tételek közül - idézte fel a hajdani eseményeket Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Akkori fiatalokként sok mindent nem értettek, és ez 'mérhetetlenül nyomasztotta őket”- tette hozzá. Ez a programsorozat lehetőséget teremt azok számára, akik a kommunizmusban történtekről eddig nem mertek beszélni, és hogy a „fizikai határnyitás után a lelki határok megnyitása is megtörténhessen”. Ezáltal lehet a hazugságokkal terhelt világból eljutni abba a világba, ahol már nyíltan lehet beszélni az múltról – mondta.

Az emlékév óriási lehetőség arra, hogy különböző kreatív ötletekkel és programokkal a fiataloknak is 'felfedezhetővé tegyék' az eseményeket, hogy nyíló értelmükkel újraértelmezhessék a múltat. A társadalom egészséges fejlődéséhez nagy szükség van a „múlt visszhangjaira a jövőnek”. Céljuk, hogy az évfordulón keresztül megértessék a fiatal generációkkal a történelem eseményeit és benne Magyarország szerepét - mondta az államtitkár

Az 1989-es esztendő igazi büszkesége a magyar nemzetnek, közös sikere a régiónak - jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki arról beszélt, hogy hatalmas dolog, hogy a régió országai legyőzték a kommunizmust és visszaszerezték a nemzeti önrendelkezésüket. Ezt eddig nem hangsúlyozták eléggé, pedig 'joggal lehetünk rá büszkék' – mondta. Az emlékév programjainak összeállításakor főként a „félkezű generációra”, egyik kezükben mobilkészüléket tartó fiatalokra összpontosítanak, akik nem élték át az akkori eseményeket – jelentette ki a főigazgató.

A huszonöt évvel ezelőtt, éppen a kelet-német menekültek befogadása kapcsán létrehozott Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kozma Imre atya az akkori eseményeket idézte fel. „Magyarországnak van a legnagyobb szíve” – ezt 1994-ben az akkori budapesti német nagykövet mondta, mert a nála nagyobbat, gazdagabbat segítette úgy, hogy ezért semmilyen viszonzást nem várt – emlékeztetett Imre atya.

Az 1989-es évforduló eseménysorozata már tavaly elkezdődött. Decemberben Berlinben nyílt kiállítás Az első szakadás a vasfüggönyön címmel. Januárban a Közös siker című online kampány indult el, amely magyar és angol nyelvű blog- és Facebook-oldalon dolgozza fel a történteket. '89 After elnevezéssel dalpályázatot hirdetnek fiataloknak, a nyertes dal végig fogja kísérni az évfordulót. Április végén karikatúrakiállítás nyílik, dokumentumfilm készül és plakátkampányt indítanak. Június 16-án több eseményen is megemlékeznek 1989-ról: a Hősök terén és a Zeneakadémián. Augusztus 19-én a páneurópai piknik évfordulóján Sopronban rendeznek programokat, és az osztrák-magyar határon kerékpárutat is átadnak. Szeptemberben a Magyar Külügyi Intézetben konferenciát rendeznek a határnyitásról, ősszel pedig a berlini magyar nagykövetség felállítja a Terror Háza Múzeum előtt álló Vasfüggöny szobor másolatát. Az egész éven át tartó programsorozat decemberben gálaesttel zárul a temesvári operaházban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk