Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az energiaitalokra is kivetnék a chipsadót

Az energiaitalokra is kivetnék a chipsadót

Hamarosan nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyeket bevonna a kormány a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alá -árulta el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a HírTV Rájátszás című műsorában.

'A chipsadó két célt szolgál. Egyrészt, hogy küldjön egy erős népegészségügyi üzenetet, hogy mit nem szabad fogyasztani. A másik cél, hogy ha valamilyen termékhez egészségtani hatások kötődnek, akkor azoknak a fogyasztói járuljanak hozzá a költségekhez, tehát ez egy forrásteremtési mechanizmus is' - magyarázta a népegészségügyi termékadó tavaly szeptemberi bevezetésének okát az egészségügyért felelős államtitkár, aki elárulta: dolgoznak azon, hogy bővítsék az érintett termékek körét.

'A jelenlegi termékek közül csak azokat bolygatnánk, ahol egy ügyes termékszerkezet váltással kitrükközték magukat az adó hatálya alól, ilyenek az energiaitalok. Az egyik összetevőt úgy változtatták meg, hogy kikerüljenek az adó hatálya alól. Megyünk utána' - fejtette ki az államtitkár, aki azt is elárulta, hogy rövidesen nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyekkel kibővítenék a chipsadót. 'Próbálunk olyan, egészségteherrel járó termékeket bevonni a körbe, ahol a termék fogyasztása és a betegség kialakulása közötti kapcsolat egyértelmű' - nyilatkozta.

A kormány az idei költségvetésben 20 milliárd forintos bevételt remél a népegészségügyi termékadóból. Május végéig 7,4 milliárd forint folyt be chipsadóból - közölte az Inforádió.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az idei egészségügyi béremelésre elkülönített 28 milliárd forintos tételt részben a népegészségügyi termékadóból, részben az átalakításokból származó megtakarításokból fedezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.