Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 13. 09:25, péntek | Belföld
Forrás: Leopold Györgyi írja: (MTI-Press)

Az első és egyetlen Magyarországon - Sikeres start a gyermekklinikán

Az első és egyetlen Magyarországon - Sikeres start a gyermekklinikán

Biológiai terápia - ez az az újdonság, amelyet mostanában kezdtek el alkalmazni a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyermekreumatológiai osztályán. Constantin Tamás osztályvezető főorvos közlése szerint itthon elsőként vezették be a külföldön már ismert és eredményes terápiát a szisztémás krónikus, gyermekkori ízületi betegség kezelésére.

- A gyermekkori ízületi gyulladás sok kisgyermek életét keseríti és nehezíti meg - mondja a főorvos. - Több fajtája van, közülük az egyik legveszélyesebb és legmakacsabb az az autoimmun típusú kór, amelynek orvosi elnevezése rövidítve: JIA. Ennek a betegségnek kiváltó oka ismeretlen, feltételezések szerint az immunrendszer hibás működése játszik szerepet kialakulásában. Egy olyan fehérjefajta túlszaporodásáról van szó, amely szabályozó funkcióját nem látja el.

Ritka, de súlyos betegség

A betegség súlyosságáról szólva Constantin Tamás aláhúzza, hogy bizony súlyos, fájdalmas és szövődményekkel terhes kórról van szó. Általában a 2-4 éves gyermekeknél fordul elő, Magyarországon 3-5 ezerre tehető a felismert, diagnosztizált betegek száma.
Tehát ritka betegségről beszélünk, ami viszont krónikus, gyakran felnőtt korban is megmarad és 2-4 százalékban halált okoz. Súlyos, fájdalmakkal járó szövődményeket válthat ki, a hagyományos gyógyszeres kezelésre nem reagál. Súlyossága személyenként változó, a tünetek igen széles skáláját vonultatja fel olykor, az ízületi gyulladástól kezdve a lázon és bőrkiütésen keresztül a vérszegénységig, a máj és lép megnagyobbodásáig, a szívbelhártya- és mellhártyagyulladásig igen változatos a szövődmények kórképe.
- Mivel egy kórokozó nélkül létrejövő ízületi gyulladásról van szó, mely a szervezetben, ízületekben, bőrben, izomban, vesében és agyban is okozhat súlyos károsodásokat, a kezelési protokoll szerint korábban szteroidokat alkalmaztunk a terápia során - magyarázza a főorvos. - Ezek a szerek a gyulladásos állapotot csökkentették ugyan, de számos kárt okoztak a szervezetben, például megállt a kezelt gyerek hossznövekedése, magas lett a vérnyomása, elhízott, cukorbetegséget kapott vagy csontritkulást. Ezért rendkívüli jelentőségű az a biológiai terápia, amelyet a közelmúltban kezdtünk el, és bár messzemenő következtetéseket korai lenne levonni, azt állíthatjuk, hogy eddig a külföldi kollegák beszámolóiból ismert mellékhatások nem mutatkoztak, tehát úgy tűnik, hogy a start sikeres volt.

Sokat várnak tőle

Ez a jelenleg ismert legmodernebb terápia, amely elérhető a fiatalkori szisztémás, krónikus sokízületi gyulladás kezelésére. Nem von le jelentőségéből, hogy tüneti kezelésről van szó, hiszen a biológiai terápiának igen sok az előnye, a beteg gyerekeknek infúzióban adják az állapotuk javítását szolgáló szert, és a jövőben igen sokat várnak tőle ezen a területen.
Reumatikus betegségek - bár a köztudatban nem terjedt el róluk - a leggyakoribb gyerekbetegségek körébe tartoznak, és közöttük a JIA az egyik legkiismerhetetlenebb, legtöbb fájdalmat és szövődményt okozó krónikus betegség, amelynek kordában tartása elsőrendű fontosságú.

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.