Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az állam a kamionosok útdíjrendszerére alapozná a mobilfizetést

Az állam a kamionosok útdíjrendszerére alapozná a mobilfizetést

A kamionosok útdíjrendszerére alapozná az állam a mobilfizetést - írja a Népszabadság. A lap szerint ha a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. tervei megvalósulnak, akkor lesz mobiltelefonon megváltható vonat- és buszjegy, intelligens parkolás, illetve autópályadíj, de 2016-ban a strandbelépőkért, színházjegyekért éppen úgy okostelefonnal fizethetünk majd, mint a szemétszállításért.

Az elektronikus útdíjrendszerről ugyanis kiderült, hogy zseniális. A projektet szolgáló platformról kiderült, hogy nemcsak az útdíjszedésben, hanem szinte majdnem mindenütt hasznát lehet venni, ahol fizetni kell. És ezt a sokoldalúságot a kormány ki is használja.

A kizárólagosság jogával törvényben felruházott NMF a Hu-Go technológiájára alapozza a nemzeti mobilfizetési rendszert (NMFR). A mobiltelefonos applikációk révén elérhető kényelmi szolgáltatásokat elsőként a közúti fuvarozók tesztelhetik, de az idén jut belőlük autósoknak, jövőre pedig a közlekedési járatok utasainak. A lap szerint ez azonban még csak a kezdet.

A nemzeti mobilfizetés feltételeinek megteremtése célegyenesben van – legalábbis Veres Mihály szerint. Az NMF vezérigazgatója elmondta: cégük 2012. októberi megalakulása óta mintegy 200 millió forintot költöttek szervezetük életre hívására, a társaság működőképessé tételére. Ma már ott tartanak, hogy tavasszal piacra kerül az NMFR első szolgáltatása. És úgy érzi, a mobilcégek is elfogadják, hogy az állam fellépése nem jelenti a már bevezetett fizetési szolgáltatások végét.

A mobiltelefonos parkolási megoldások fejlesztőinek például nem kell egyenként szerződést kötniük a szolgáltatókkal, illetve a különféle fővárosi, esetleg vidéki parkolási cégekkel, ezt megteszi helyettük az állami társaság. Ha pedig valaki saját mobiltelefonos vonat- vagy buszjegyvásárlási szoftverével lépne piacra, a MÁV, a BKK vagy a Volán-társaságok helyett kizárólag az NMF-fel kell megállapodnia.

Ígérik, a minőségi és biztonsági követelményeknek megfelelő szoftvereket kínáló partnerek könnyen csatlakozhatnak majd az NMFR-hez. Még akkor is, ha a magánszektorból jelentkező fejlesztők egy-egy alkalmazása esetleg az állami szolgáltató saját applikációinak versenytársa lesz. Úgy tartják: a felhasználóknak kell eldönteniük, melyik megoldást használják. A választásnak szabadnak kell lennie, de az előre meghatározott stratégiai területeken mindenképpen elérhetővé kell tenni a mobilfizetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk