Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Május 26. 18:47, csütörtök | Belföld

Ambiciózus tervekkel a legfiatalabb egyetemi dékán asszony

Ambiciózus tervekkel a legfiatalabb egyetemi dékán asszony

„A legfontosabb számomra az emberközpontúság és gyakorlathoz szorosan kötődő szemlélet” - fogalmazta meg egyetemi oktatói, vezetői hitvallását Garai-Fodor Mónika -

- aki tavaly lett az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja, egyben az intézmény legfiatalabb vezetője.

A pedagógus és marketing végzettséggel is rendelkező szakember ma Magyarországon a fiatalok szokásainak, viselkedésének, szocializációjának, az úgynevezett Z,X,Y korosztályok egyik legalaposabb ismerője, hiszen évek óta több kutatást is végzett és publikált ebben a témakörben. Terveiről, munkájáról, vezetői filozófiájáról kérdeztük a kar vezetőjét.


- Ön jelenleg az Óbudai Egyetem legfiatalabb dékánja. Életkorából adódóan mennyire szeretne nyitni,újítani, megreformálni a Keleti Kar működését?

- Azt gondolom, hogy a korábbi vezetés is egy jó irányt képviselt. Lendületes, kreatív és ötletes megoldásokat láthattam elődömtől. Alapvetően ezen az úton szeretnék továbbhaladni. Az életkoromból adódóan évtizedes tapasztalatokkal nem rendelkezem, ezért a fiatalos, ambiciózus attitűdöt szeretném erősíteni. A kar vezetése emberközpontú szellemiséget képvisel, számomra is ez az egyik legfontosabb szempont, legyen szó munkatársakról vagy hallgatókról. Ez elsősorban abban nyilvánulhat meg, hogy mindenki, aki hozzánk kötődik, azt érezhesse, hogy fontos számunkra, és értük dolgozunk. Szeretném, hogy jó légkör vegye körül a munkatársainkat, a nálunk tanuló fiatalokat egyaránt, illetve azt, hogy tevékenységünket áthathassa a csapatszellem. A hallgatói élet és az oktatók szempontjából is fontosnak tartom azt a közvetlen viszonyápolást, amelyet karunk egyik legnagyobb unikalitásának tartok. Megerősít, hogy minderről folyamatosan pozitív visszajelzések érkeznek hozzánk.

- Milyen konkrét elképzelései vannak a kari struktúrára, a képzésekre, újításokra vonatkozóan?

- Azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb szempont, hogy folyamatosan tudjuk bővíteni, szükség szerint változtatni, kiegészíteni a képzési portfoliónkat. A kar gazdasági és társadalomtudományi területtel foglalkozó felsőfokú intézmény, ezért működésünk során hatványozottan igaz a szólás, hogy nem ott kell játszanunk, ahol a labda van, hanem ott, ahová a labda gurul. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy olyan képzési struktúrát kell kialakítanunk, ami a munkaerő-piaci igényeket a lehető legjobban kiszolgálja. Ebből a szempontból számos esetben egyaránt szükség lesz az oktatás módszertanának és tartalmának frissítésére. Nagyon fontos küldetésemnek tartom és a korábbi hátterem is arra predesztinál, hogy erősítsük a gyakorlatorientált szemléletet. Azt gondolom, hogy az itt tanított és tanulható tantárgyakat gyakorlati tapasztalat és vállalati, ipari kapcsolatok bevonása nélkül nem szabad oktatni. Számunkra az egyik legfontosabb célt az jelenti, hogy olyan tudást adjunk át a fiataloknak, amellyel az adott munkaerő-piaci környezetben leginkább meg tudják állni a helyüket. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy minél több vállalatot vonjunk be szorosan az oktatási folyamatba, és integrálni tudjuk a gyakorlatias tapasztalatokat. Egyik új kezdeményezésünk például, hogy terveink szerint bevezetjük még az idén a B2B szakirányú képzést. A téma iránti érdeklődés felkeltésére, tavaly év végén hallgatónk aktív részvételével és a legkiválóbb gyakorlati szakemberek
közreműködésével sikeres tudományos konferencia napot is szerveztünk.

- Miért fontos a B2B szakirány oktatása?

- A mai gazdasági életben egyre differenciáltabb tudásra, ismeretekre van szükség. A szakmai körökben ismert, hogy ha egy vállalkozó egy másik vállalkozónak adja el áruját, szolgáltatását akkor ő B2B (Business to Business) tevékenységet folytat. Azaz két vállalat, vállalkozás között jön létre az üzlet. Létezik emellett B2C (Business to Consumer) üzleti tevékenység, amikor is a vállalkozó magánszemélyeknek értékesíti termékeit, szolgáltatásait. A két üzleti lehetőség között óriásiak a különbségek, a célokban, döntésekben a marketing tevékenységben. A tavalyi szakmai napon, konkrét és hasznosítható megoldásokat hallottunk ezekről. A tanácskozáson végén a hallgatóink egyöntetű véleménye az volt, érdemes ezzel alaposabban megismerkedni, a gyakorlatban is alkalmazható tudást szerezni.

- Két éve már, hogy a Covid-vírus megjelenésével, az élet minden területe átprogramozódik. Hogyan jelentkezik ez a kar működésében?

-Számomra nagyon fontos és sajnos a jelenlegi korona-vírusos időszak meg is erősített szándékaimban, hogy az online-oktatás egyre szélesebb palettáját tudjuk biztosítani. Most egy szükséghelyzet alakult ki, olyan körülményekkel, hogy át kellett állnunk a távolléti oktatásra, ezzel együtt azt látom, hogy a hallgatók nyitottak az ilyen úton elérhető ismeretek iránt. Sokkal jobban megragadható és fenntartható a figyelmük azzal, hogy szervesen beépítjük a multimédiás eszközök használatát az oktatási gyakorlatba. Ezen a téren is szeretnék előrelépéseket tenni, fejlesztéseket elérni.

- Intenzíven dolgozott eddig is a beiskolázási kampányban, a Kutatók Éjszakája szervezésében, az Educatio Oktatási Szakkiállítás szervezésében és egyéb programok megvalósításában. Az eddigieket milyen módon tudja majd összeegyeztetni vezetői feladataival?

- Mindenképpen szeretném, hogy ezekre a feladatokra a továbbiakban is tudjak időt, energiát fordítani, és azokat a legjobb tudásom szerint ellátni. Nem tudom és nem is szeretném meghazudtolni magam, nekem ez a terület a szívem csücske, szakmailag is nagy örömömet lelem mindebben. Egyúttal úgy gondolom, hogy dékánként ugyanúgy fontos a beiskolázás támogatása, mint eddig. A stratégiánkban szerepel a kari aktivitás megszervezése, a hallgatók bevonzása és megtartása. Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar célkitűzése és feladata olyan integrált műszaki-gazdasági ismeretekkel rendelkező műszaki menedzserek, valamint közgazdászok képzése, akik magas szintű és korszerű elméleti ismeretek mellett a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható szaktudással, idegennyelv-ismerettel és kommunikációs készséggel rendelkeznek, ami versenyképessé teszi őket a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon. A kar oktatási tevékenységének célja, hogy az egyetem más karain folyó mérnökképzésben való átoktatás során is magas szintű, a gyakorlatban jól hasznosítható, a mérnökök munkáját hatékonyabbá tevő gazdasági és humán ismereteket nyújtson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.