Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 08. 14:54, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

A zenei platformok az új királycsinálók

A zenei platformok az új királycsinálók

A magyarországi digitális zenefogyasztás legfontosabb trendjeiről készített kutatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A most közzétett tanulmányból kiderül, hogy itthon a magyar zenéket többen hallgatják, mint a külföldit.

Magyar vagy külföldi zenét hallgatnak többet a magyarok? Kik a legnépszerűbb nemzetközi és magyar előadók a digitális streamingplatformokon itthon és külföldön, melyek a leghallgatottabb dalok globálisan és Magyarországon? Mások mellett ezekre keresett választ a kutatás - tájékoztatta az NMHH kedden az MTI-t.

Az onlineplatformok.hu oldalon közzétett tanulmányban a kutatók a Spotify-ról és a YouTube-ról 2019. február 7. és 2023. március 2. között letöltött, heti top100 dalt tartalmazó listák - a globális és magyar listák, illetve a kelet-közép-európai és nagyobb magyar diaszpórával rendelkező országok listái - elemzéseire alapozva tettek megállapításokat.

Eszerint a Spotify-on 2022 második negyedévétől kezdve több magyar zenét streameltek a hallgatók, mint külföldit. A YouTube-on pedig az egész vizsgált időszakban a magyar lejátszási mennyiségekből volt több a magyar listákon.

A vizsgált időszakban az összes lejátszási mennyiség alapján összeállított top20 leghallgatottabb előadó listája a YouTube-on kizárólag magyar előadókból állt össze. Bár a magyar számok kiugróak, maga a tendencia nem magyar sajátosság, illeszkedik az úgynevezett glokalizáció, azaz helyi digitális tartalmak felé fordulás trendjéhez.

A zenék terjedésében ma már meghatározó a vizuális média és a platformközi interakciók - írták, hozzátéve, a legfontosabb ilyen platform a TikTok, amely ugyan elsődlegesen nem zenei felület, de a zenei tartalmak ott befutott karrierje rendkívül nagy hatással van a két vezető zenei platformon való hallgatottságára. A közlemény kiemelte: az úgynevezett TikTok-trendekre azért érdemes figyelni, mert egyre több esetben éppen az áll egy dal vagy előadó - a két vezető zenei platformon való - felívelése mögött, hogy a tiktokos közönség felkapja a dal egy részletét, majd ezt követően az egész dalt meghallgatni kívánók a Spotify-ra vagy a YouTube-ra mennek tovább.

A legnépszerűbb, legtöbbet streamelt előadó a 21 éves énekes-dalszerző, Azahriah (Baukó Attila). A Magyarországon legtöbbet streamelt magyar előadó nem azonos az összességében (azaz Magyarországon kívül is) legtöbbet streamelt magyar előadóval. Ez az előadó Nateki, akinek a valódi személyazonossága nem ismert, de legnépszerűbb száma, a Playamanéval közös Midnigyt a Spotify-on 2023 júniusáig több mint 170 millió streamet halmozott fel, valamint a YouTube-on 43 millió megtekintést. Nateki havi hallgatóinak száma a Spotify-on meghaladja a 3,6 milliót.

A legtöbbet streamelt "külföldi" előadó a YouTube-on az erdélyi Bagossy Brothers Company zenekar. A közlemény hangsúlyozza: a zenekar nemcsak azzal lóg ki a top előadók sorából, hogy nem hiphopot, hanem a jelenlegi trendek szerint a fősodorból kiszoruló pop-rockot játszik, hanem azzal is, hogy nem magyarországi, hanem erdélyi előadó. A zenekar főleg a YouTube-on vált nagyon népszerűvé a vizsgált időszakban. Bár az Olyan ő című számuk kivételesen nagy karriert futott be, abban is rekorderek, hogy "külföldiként" a legtöbb, összesen huszonkét egyedi dallal kerültek fel a listákra.

Címkék: zenei platform

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.