Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„A vidéki Magyarország számára is fontos a történelmi ismeretterjesztés”

„A vidéki Magyarország számára is fontos a történelmi ismeretterjesztés”

A hazai történelemoktatásban háttérbe szorultak bizonyos témák, mint például a gazdaság- és egyháztörténet. A Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület (TITE) a kevésbé hangsúlyos, valamint a politika által torzított területek bemutatásán is dolgozik. A szervezet a fiatal kutatók és neves történészek együtt publikálása mellett a vidéki ismeretterjesztést állítja középpontba, valamint a pedagógus továbbképzést kívánja fejleszteni. Galambos István elnök kiemelte, jelenleg egy magyar őstörténettel és a hun leletekkel foglalkozó tudományos konferencia létrehozásán fáradoznak.

A történelemtanításban bizonyos témák nagyon ritkán hangzanak el, valamint számos kérdéskör átpolitizálódik. Éppen ezért a történelmi ismeretterjesztés feladata egyre jelentősebb. A Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület (TITE) létrehozásának gondolata 2002-ben egy baráti beszélgetés során született. A kezdeti szerveződés 2009-ben megszűnt, majd 2011-ben profibb szervezeti keretek között újraalakult. Az egyesület a történelemoktatás kritikus területeit tekinti át, és mutatja be a politikai játszmák torzító hatása nélkül.

A TITE megalakulását követő első jelentősebb esemény egy 1956-tal foglalkozó konferencia volt. A szervezet elnökében, Galambos Istvánban trianoni előadásai kapcsán született meg a szakmai és ismeretterjesztő rendezvény ötlete. A 2011 őszén rendezett konferencia színhelye Törtel község volt. „Az eseményen helyi kutatók, fiatal történészek és neves előadók együtt vettek részt. Előadást tartott – többek között – M. Kiss Sándor, Horváth Miklós, Farkas Tibor, Vágó Sándor, valamint Gulyás Zoltán is. Az esemény célja a vidék ’56-jának bemutatása volt, hiszen országos jelleg nélkül 1956 budapesti ügy lett volna, amelyet néhány tankkal le tudnak verni” – mondta a történész, majd hozzátette, a konferencia anyaga Berényi István professor emeritus és számos fiatal kutató munkáival kiegészülve kiadványban is megjelent. A Rádió Orient vendége kiemelte, komoly feladat és munka ennyi szerző koordinálása, illetve az anyagi feltételek előteremtése. A kiadvány elkészítésében jelentős szakmai és anyagi segítséget kaptak: a kiadói feladatokat maguk látták el, továbbá a tagdíjak is jelentős támogatást jelentettek. A történész a pályázati források közül a Szabadságharcosokért Közalapítvány kiírásait, valamint állami lehetőségeket nevezett meg.

A 2011-es konferenciát több hiánypótló eseményt követte. 2012-ben M. Kiss Sándor és Horváth Miklós professzorok felkérésére az egyesület megszervezte A diktatúra évtizedei című tudományos konferenciát, melyről a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is tudósítást közölt. Emellett a magyar történetírásban és történelemoktatásban elhanyagolt gazdaságtörténet hangsúlyozására adótörténeti konferenciát tartottak Botos Katalin és Újvári Zsuzsanna részvételével. „A devizahitelek bedőlését és a gazdasági válságot látva szükség van a magyar társadalom gazdasági ismereteinek felfrissítésére” – emelte ki a szervező. A vidéki konferenciák sorában a fürdővárosok történetét is áttekintették: 2013-ban a Magyar Földrajzi Társasággal közösen szervezték a kunszentmiklósi szakmai eseményt.

„A vidéki Magyarország számára is fontos a történelmi ismeretterjesztés” – emelte ki a Rádió Orient vendége. Galambos István elmondta, a nagy budapesti kulturális és ismeretterjesztő kínálat mellett vidéken könnyebb összegyűjteni a közönséget. „Nemcsak szakmai fórumot, hanem szélesebb társadalmi rétegeket megszólító rendezvényeket keltünk életre” – a történész hozzátette, a konferenciák anyaga könyvekben is megjelenik. A TITE kiadványai közül az Utak és útkereszteződések c. könyv M. Kiss Sándor professzornak mond köszönetet. A kötet emellett lehetőséget adott a fiatal doktoranduszoknak a publikálásra. „Ez a kiadvány túlmutat pusztán egy emlékkötetnél, komoly történészi munka áll mögötte” – emelte ki a jó szakmai visszhangot keltő kötetet Galambos István.

Az ismeretterjesztő egyesület ez évi tervei közül a hun leletekkel és magyar őstörténettel foglalkozó konferencia megszervezése emelkedik ki. Galambos elmondta, a tudománynak nem szabad visszavonulnia a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő területről. Az eseményt szintén Törtelen kívánják megrendezni – a helyi hun leletek, valamint az Attila sírjáról szóló legendák ideális helyszínné teszik a Cegléd mellett fekvő települést. Fehér Bence, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója vezeti azt a szakmai bizottságot, mely dönt majd az előadók személyéről. A hun, illetve magyar történelem tudományos vizsgálatába egy neves kínai professzort is be szeretnének vonni. Továbbá irodalmi szekció mutatná be a kor irodalmi hagyományait. A történész emellett egy egyháztörténeti, valamint egy erődök, bunkerek és laktanyák tematikájú konferencia tervét emelte ki.

Az irodalom mellett a történelem a legfontosabb identitásképző tárgy – hangsúlyozta a vendég, aki kiemelte, a történelemben például a matematika és a fizika története is benne van – éppen ezért még több figyelmet kellene szentelni rá a közoktatásban. A TITE tervei között szerepel egy pedagógus továbbképzés kifejlesztése, amelyben megfelelő hang- és videó anyagokkal, valamint forrásrészletekkel gazdagítanák az oktatást. „A történelem az élet tanítómestere. Segít a jelenben eligazodni és a jövőt megjósolni. Napjaink politikai eseményeit lehetetlen értelmezni a múlt ismerete nélkül.” – mutatott rá Galambos István, a TITE elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk