Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 03. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vén kecske is megnyalja - tabukat dönt a Szerelempatak

A vén kecske is megnyalja - tabukat dönt a Szerelempatak

Megnevettet és megrendít a Szerelempatak, ami erdélyi öregek életén keresztül beszél testi-lelki szerelemről, házasságról, múlt és jelen hálószobatitkairól. Sós Ágnes filmje olyan közvetlenséggel szólít meg, hogy attól az évszázados tabuk ledöntése is természetesnek tűnik. A HBO támogatásával készített dokumentumfilmről a rendezővel beszélgettünk a Rádió Orienten.

A helyszín hiteles - de nem fontos

Sós Ágnes készített már dokumentumfilmet üzletemberek, börtönlakók és papok mindennapjairól, alanyait pedig éveken át követte – így történt ez a három éven át forgatott Szerelempatak esetében is, a témaválasztást azonban nem előzte meg hosszas tervezés. Épp autóban ültem vágó kollégámmal, amikor jött az ötlet: csináljunk filmet idősek házasélményeiről, szerelmi tapasztalatairól, mesélte Sós, aki egyfajta népi dekameronként képzelte el az anyagot. Erre Magyarországon már nem látott lehetőséget - a helyi környezet, még a falusi idős emberek szóhasználata is annyira modern, hogy az archaikus formát eleve hiteltelenné teszi - Erdélyben viszont talált még többé-kevésbé érintetlen településeket.

A rendező ugyanakkor nem kimondottan Erdélyről szóló filmet akart készíteni: 'inkább gondolkodtam egyfajta világfaluban, az események konkrét helyszíne nem fontos igazán, csak az, ami a filmben elhangzik' - vallja Sós Ágnes, aki nem is szereti megnevezni a forgatás során felkeresett falvakat, és zeneválasztásával sem a skanzenes népi vonalat szerette volna erősíteni - ezért kérte fel dalszerzőnek Másik Jánost.

„Ez volt az életünk, vállaljuk”

A Szerelempatak története lineárisan indul, hogy aztán számtalan kitérővel gazdagítsa a kezdő szálat. Valahol a világban van egy idős parasztember, Feri bácsi, aki elindul, hogy asszonyt keressen magának. És ahogy járja a falut a lovas kocsijával, úgy vonja be a szereplőket, akik mesélnek a múltról - kötelességként vagy szerelemből megélt házasságaikról, a nászéjszakától a halálos ágyig. Sós Ágnes közvetlenségének és türelmének köszönhetően az idős emberek olyan őszintén beszélnek életükről, ahogy korábban talán házastársukkal sem - megszólal a falu egykor rátarti szépsége, a 'högyös csöcsű leány', akiből öregkorára gyilkos lett, vall házasságáról a felszarvazott férj, az urát 'kiszolgáló', de talán nem is szerető özvegyasszony. Évszázados határokat átlépve, őszintén beszélnek a szokásokat elfogadó, de határok között a maguk örömét kereső egykori önmagukról. „Ez volt az életünk, vállaljuk”- összegez Veronka néni a film egyik szereplője is.'

Sós kedvenc jelenete a filmből, amikor négy 80 éves néni játékból végig 'höngörőzik' az aranyló októberi hegyoldalon. 'Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen ajándékot kaphatok, hogy ezt láthatom és továbbíthatom a nézőknek' - mondta el a rendező a Rádió Orientnek.

Bár az öregkor testiségéről beszélni ma is tabunak számít, a Szerelempatakot nézve ez fel sem tűnik: a sokszor 80 év feletti nénik és bácsik emlékezése 'hengergőzésekről', orgazmusról, az első éjszaka izgalmairól annyira természetesen hat, hogy az ember nem érti, hogyan lehetett eddig ezt a témát kínosan kerülni. A megosztott emlékek persze nem mindig örömteliek - 'olyan volt, mintha kést döfnének a hátamba', mondta az érzéketlen aktusokat felidézve az egyik szereplő, míg a másik bevallotta, hogy csak 60 éves korában, egyedül jött rá az élvezés titkára.

Tabuk helyett világsiker

A Szerelempatak szereplőinél ugyanakkor a kis, zárt közösségek véleménye miatt különösen nagy figyelmet igényelt a vállalhatóság kérdése, hisz a szereplő nénik, bácsik olyan legbensőbb titkaikat mondták el a kamerának, amin visszanézve a felvételt, maguk is meglepődtek. Ahhoz, hogy az ember vállalni tudja titkainak kiadását, fontos, ha úgy érzi, tanulságul szolgálhat másoknak - mutat rá Sós, hozzátéve, hogy a dokumentumfilm általában nem a szereplők kedvence.

A Szerelempataktól eleinte a produkciót támogató HBO is tartott – nem tudták,hogy egy idősekről szóló film mekkora közönségre és milyen fogadtatásra számíthat. A film azonban siker lett: első nyilvános bemutatóján, a fővárosi Uránia Filmszínházban minden jegy elkelt, a nézők pedig lelkesedtek a filmért. Kérdés ezek után, hogy tabunak számít-e még a szexualitás? Sós Ágnes úgy látja, a Szerelempatak hatására mintha szellem szabadult volna ki a palackból, kisebb forradalom zajlik -s bár reménykedett benne, mégis meglepődött a rengeteg pozitív visszajelzéstől.

Az HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készített Szerelempatak világpemierje a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) volt, ahol a legjobb 16 egész estés alkotás közé választották. A január 17-22 között megrendezett 25. trieszti filmfesztiválon emellett két díjat is nyert: a legjobb dokumentumfilm díja mellett az Espansioni Nőegylet különdíját is megkapta -emlékeztet a port.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár