Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vakság szimulálásával javítható a hallás

A vakság szimulálásával javítható a hallás

A vakság mindenféle hátránya mellett elmondható, hogy a látáskárosult zenészeknek, mint Ray Charles vagy Stevie Wonder életre szóló zenei karriert futottak be, s az ő példájukra is hivatkozva sokan úgy vélik, vakság javítja a hallás kifinomultságát. Egy új, egereken végzett tanulmány szerint már egy hét vakság-szimulálás is javítja a hallást - írja a Fox News.

A kutatás során laboratóriumi körülmények között egereknek minimálisra csökkentették a látási képességét, s azt találták, hogy már egy hét után kimutatható mértékben javult a hallásuk.

Hey-Kyoung Lee, a John Hopkins Egyetem Agykutató Központjának professzora, a tanulmány szerzője egy sor kísérleti vizsgálatot végzett az egereken, miközben megfigyelte az állatok agyi aktivitását, különösen a látás és a hallás kódolásáért felelős területére fókuszálva.

A vakság szimulálása érdekében egészséges egereket egy hétre teljesen sötét szobába zártak. Ez idő alatt megfigyelték bizonyos hangokra adott válaszukat, miközben elemezték agyi aktivitásukat. Ezeket az eredményeket aztán összehasonlították a kontrollcsoport tagjaival, akik egy hétig normális, jól megvilágított környezetben voltak.

Azt találták, hogy azoknak az egereknek, akiknél vakságot szimuláltak, javult a hallókéregben lévő neuronok közötti kapcsolat, ami azt jelenti, hogy a beérkezett információkat az agy hatékonyabban tudta feldolgozni. A kutatók úgy vélik ideiglenes vakság-szimulálás javíthat a halláskárosultak állapotán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben