Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 21. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: 168ora.hu

A reálbér visszaesés csökkenő foglalkoztatással párosul

A reálbér visszaesés csökkenő foglalkoztatással párosul

A KSH jelentése szerint márciusban a nettó bérek megegyeztek az egy évvel korábbival, ami az infláció miatt 5,2%-os reálbércsökkenést jelent.

A közmunkán kívül az állások száma is csökkent, vagyis a kormány 2 éves kalandorpolitikája a gazdaságban teljes csődöt mondott. Az LMP meggyőződése, hogy fel kell adni a bajok jelentős részéért felelős egykulcsos adót, és a felső középosztály feltőkésítése helyett a társadalmi szétszakadás megakadályozására kell koncentrálni.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban a nettó reálkeresetek nemzetgazdasági szinten 5,2%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól. A közszférában mind a bruttó, mind a nettó bérek csökkentek: mindezért azonban nemcsak a rekordszintű, 93 ezres közfoglalkoztatotti létszám okolható - az oktatásban és az egészségügyben is csökkentek a bérek. Szegényedik a társadalom, különösen a szerényebb jövedelmű része, amelyik az egykulcsos adó bevezetésének is vesztese volt - közölte lapunkkal az LMP.

Szél Bernadett és Scheiring Gábor képviselők szerint a reálbér visszaesés csökkenő foglalkoztatással párosul: az éhbért sem fizető közmunkán kívül a munkahelyek száma a versenyszférában is kevesebb lett. Tavaly november óta ez a trend: egyre kevesebb nem támogatott piaci álláshely vár az álláskeresőkre, miközben hónapról-hónapra háromszor több a létrejövő támogatott munkahelyek száma. Nő az infláció, recesszióban a gazdaság, újabb és újabb adók terhelik a csökkenő jövedelmet.

Mindez nem az európai folyamatok következménye. Németországban, legnagyobb exportpiacunkon megindult a növekedés, tehát éppen az ellenkező irányba tartanak, mint mi. A reálbérek visszaesés, a stagnálás, a jövedelmi különbségek és a nyomor növekedése egyedül a kormány gazdaságpolitikai ámokfutásának köszönhető, ami egy szűk kedvezményezett réteg érdekében tönkre tette a kiszámíthatóságot, lerombolta a bizalmat, és szándékosan a jómódúaknak adta a keveset keresők jövedelmének egy részét.

Az LMP javaslata a helyzet javítására változatlan. Válság idején a leszakadók védelme elsőrendű feladat: a jövedelmi különbségek növelése helyett azok csökkentésére kell koncentrálni. Meg kell szüntetni az igazságtalan egykulcsos adót, és emellett egy nagyszabású épületfelújítási programmal, zöld munkahelyek teremtésével kell lehetőséget adni tömegek számára. És el kell zárni a közpénz átáramlását a kormány közeli nagytőkésekhez, mert a kialakult korrupt rendszer nem csak pénzügyileg káros, hanem morálisan is rendkívül romboló - közölte az LMP.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak