Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Augusztus 18. 07:06, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

A Pentagon a drónműveletek számának drasztikus növelésére készül

A Pentagon a drónműveletek számának drasztikus növelésére készül

A Pentagon négy év alatt 50 százalékkal kívánja növelni a megfigyelési és hírszerzési célú drónműveletek számát Ukrajna, Irak, Szíria, a Dél-kínai-tenger és Észak-Afrika térségében.

- írta hétfői számában hivatalos forrásra hivatkozva a The Wall Street Journal.
Az amerikai védelmi minisztérium egyúttal gyakrabban kívánja bevetni a fegyveres pilóta nélküli repülőgépeket is. Független csoportok számításai szerint a Barack Obama elnöksége alatt jelentősen kiterjesztett dróncsapások következtében, több mint 3 ezren vesztették életüket.

A lap szerint 2011 óta most először történik jelentős fejlesztés az amerikai drónpogramban.

A drónmissziók irányítása túlnyomórészt az amerikai légierő feladata, beleértve azokat is, amelyek során titkos pakisztáni és jemeni bevetéseken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára gyűjtenek információt. Az új terv nagyobb szerepet szán a hadseregnek, a különleges műveleti parancsnokságnak, illetve szerződéses üzemeltetőknek.

2004-ben átlagosan még csak öt kémdrónrepülést hajtottak végre naponta, mára ezek száma 61-re növekedett, közülük 22 a CIA-t szolgálja ki. A Pentagon tervei szerint 2019-ben már naponta 90 alkalommal emelnek pilóta nélküli repülőgépeket a levegőbe.

A védelmi tárca elképzelése szerint a légierő 2019-ben továbbra is napi 60 misszióért lesz felelős. Ashton Carter védelmi miniszter a személyzet túlterheltsége miatt idén rendelte el, hogy ezek számát az eredeti 65-ről októberig 60-ra csökkentsék.

A hadsereg 16, a különleges műveletek összfegyvernemi parancsnoksága pedig további négy röptetést felügyel majd. Szerződéses partnerek napi 10 feladatot hajtanak majd végre a régebbi, MQ-1-es Predator típusú gépekkel. Az újabb, MQ-9-es Reaper típusú gépek üzemeltetése és a dróncsapások irányítása nem kerülhet magánkézbe.

2017-re a légierő napi 60 drónrepüléséhez a hadsereg 8, a magánüzemeltetők pedig 6 misszióval járulnak majd hozzá. A Pentagon elképzelései szerint kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a pilóta nélküli repülőgépeket az eredeti célterületről más, ugyancsak érzékeny régiók fölé irányítanák át.

A lap emlékeztetett arra, hogy Philip Breedlove tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka áprilisi szenátusi meghallgatásán azt hangoztatta, hogy a jövőbeni meglepetések elkerülése, Moszkva gondolkodásmódjának jobb megértése és a szükség esetén a válaszlépések előkészítés érdekében jobb megfigyelési kapacitásokra van szükség a felügyelete alá tartozó régióban, beleértve az ukrajnai konfliktusövezetet is.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes szakértők szerint a röptetések számának drasztikus növelését a drónok jobb megfigyelő berendezésekkel való felszerelésével is ki lehetne váltani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése