Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 01. 08:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

A leszállított oltóanyagmennyiség a hét végéig eléri a 107 millió adagot az unióban

A leszállított oltóanyagmennyiség a hét végéig eléri a 107 millió adagot az unióban

A közös európai uniós koronavírusvakcina-beszerzés keretében a tagállamoknak szállított oltóanyagok mennyisége a hét végéig eléri a 107 millió adagot, ez idáig 100 millió adag már megérkezett

- közölte az Európai Bizottság szerdán. A tájékoztatás szerint 2021 második negyedévében fel fognak gyorsulni a vakcinaszállítások, a várakozások szerint a jelenleg uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező oltóanyagok gyártói a következő három hónap során mintegy 360 millió adagot fognak leszállítani.

A tagállamok bevonásával folytatott tárgyalásokat követően az Európai Bizottság eddig hat vakcinagyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodásokat. Ebből négy gyártó, a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem és a Johnson & Johnson oltóanyaga már megkapta az uniós forgalombahozatali engedélyt is, miután az Európai Gyógyszerügynökség pozitív eredménnyel kiértékelte a vakcinák biztonságosságát, hatásosságát és minőségét. Közülük az első negyedévben három vállalat, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca szállított oltóanyagokat az uniós országoknak, a Johnson & Johnson szállításai a tervek szerint április folyamán indulnak.

A bizottsági közlemény kiemelte: az uniós tagállamok megbízásából és nevében megkötött előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok rendelik meg a vakcinákat közvetlenül a gyártócégektől. A második negyedévben uniós szinten a Pfizer/BioNTech részéről legalább 200 millió adag, a Johnson & Johnson vakcinájából, amelyből egy ember beoltásához csak egyetlen adag szükséges, mintegy 55 millió adag, az AstraZeneca esetében körülbelül 70 millió adag, a Moderna részéről pedig 35 millió adag leszállítása várható.

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Pfizer/BioNTech (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.