Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:23, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A Magyar Hírlap azt írja, hogy a bajban lévő devizahitelesek olyan intézkedést követelnek a kormánytól, amelyek szavatolják, hogy annyi kölcsönt kelljen visszafizetniük, amennyit felvettek.

Kezdeményezik, hogy a banknak kötelessége legyen elszámolni mit, mennyivel és milyen jogalapon emelt a hiteltörlesztés részeként. Ha nem közli a bank az ügyféllel, milyen jogcímen és mennyi költséget számolt el, a szerződés azonnali hatállyal váljék semmissé.

Nem tartanak igényt arra a devizahitelesek, hogy más adófizetők terhére finanszírozzák a bankok által nekik okozott károkat. Azt követelik, hogy a pénzintézeteket megrendszabályozzák, s kötelezzék őket a korrekt elszámolásra – adta hírül a Magyar Szociális Fórum. Javaslatukban szorgalmazzák, hogy a törlesztőrészletek egyoldalú és minden jogalapot nélkülöző emeléséből keletkezett túlfizetéseket számítsák be a tőkébe, s ezzel csökkentsék a tartozásokat. Szerintük jogszabállyal kell kötelezni a hitelezőket arra, hogy kártérítésben részesítsék azokat, akiket már kiforgattak a vagyonukból, s akiktől jogtalanul elvették az otthonukat. A hitelkárosultak követelik a kormány által július elsejével megszüntetett kilakoltatási és árverezési moratórium azonnali helyreállítását. Kezdeményezik, hogy a kormány soron kívül hozzon rendeletet a devizahitelek törlesztőrészleteinek befagyasztásáról a szerződések megkötésének időpontjában rögzített összegre mindaddig, amíg le nem zárul a hitelezési gyakorlat felülvizsgálata, és meg nem születnek a szükséges törvények.

Közben Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése. Simor András tájékoztatni kívánja a miniszterelnököt arról is, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet, illetve a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. A jegybank elnöke egyeztetést ajánl a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről is, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 15. 10:40, szombat | Belföld

KETTŐS EMBERÖLÉS, KÉT GYANÚSÍTOTT

Szlovák-magyar nyomozócsoport közösen dolgozott azon, hogy a darabolós gyilkosság elkövetőit elfogják.

2020. Augusztus 15. 06:00, szombat | Belföld

Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció

Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból.

2020. Augusztus 15. 05:00, szombat | Belföld

Az ország nagy részén zivatarokra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2020. Augusztus 15. 05:00, szombat | Belföld

Kettős gyilkossággal gyanúsítanak egy magyar és egy szlovák férfit

Előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsít a rendőrség egy 41 éves magyar és egy 42 éves szlovák férfit a Pilisszentivánnál talált testmaradványokkal összefüggésben