Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:23, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A Magyar Hírlap azt írja, hogy a bajban lévő devizahitelesek olyan intézkedést követelnek a kormánytól, amelyek szavatolják, hogy annyi kölcsönt kelljen visszafizetniük, amennyit felvettek.

Kezdeményezik, hogy a banknak kötelessége legyen elszámolni mit, mennyivel és milyen jogalapon emelt a hiteltörlesztés részeként. Ha nem közli a bank az ügyféllel, milyen jogcímen és mennyi költséget számolt el, a szerződés azonnali hatállyal váljék semmissé.

Nem tartanak igényt arra a devizahitelesek, hogy más adófizetők terhére finanszírozzák a bankok által nekik okozott károkat. Azt követelik, hogy a pénzintézeteket megrendszabályozzák, s kötelezzék őket a korrekt elszámolásra – adta hírül a Magyar Szociális Fórum. Javaslatukban szorgalmazzák, hogy a törlesztőrészletek egyoldalú és minden jogalapot nélkülöző emeléséből keletkezett túlfizetéseket számítsák be a tőkébe, s ezzel csökkentsék a tartozásokat. Szerintük jogszabállyal kell kötelezni a hitelezőket arra, hogy kártérítésben részesítsék azokat, akiket már kiforgattak a vagyonukból, s akiktől jogtalanul elvették az otthonukat. A hitelkárosultak követelik a kormány által július elsejével megszüntetett kilakoltatási és árverezési moratórium azonnali helyreállítását. Kezdeményezik, hogy a kormány soron kívül hozzon rendeletet a devizahitelek törlesztőrészleteinek befagyasztásáról a szerződések megkötésének időpontjában rögzített összegre mindaddig, amíg le nem zárul a hitelezési gyakorlat felülvizsgálata, és meg nem születnek a szükséges törvények.

Közben Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése. Simor András tájékoztatni kívánja a miniszterelnököt arról is, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet, illetve a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. A jegybank elnöke egyeztetést ajánl a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről is, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 14. 18:00, szombat | Belföld

Nőtt az ezüst népszerűsége az idén

Idén az ezüst keresletét valamivel felülmúlja a kínálat annak ellenére, hogy a kínálat 1018,9 millió unciás mennyisége egy százalékkal kisebb a tavalyinál

2019. December 14. 17:01, szombat | Belföld

Malőrmentes volt a likőrök fogyasztóvédelmi vizsgálata

Húszféle likőrt vizsgáltatott meg akkreditált laboratóriumában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként

2019. December 14. 15:27, szombat | Belföld

Három új ősmaradványfajt tártak fel a Mecsekben

Mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

2019. December 14. 14:04, szombat | Belföld

Eljárás indult a kgfb-díjak képzése miatt

A bonus-malus rendszer szabályozása és az úgynevezett károkozói pótdíj felszámítása miatt.