Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 07. 08:52, szerda | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A hamisított whiskyt felismerő eszközt fejlesztettek skót kutatók

A hamisított whiskyt felismerő eszközt fejlesztettek skót kutatók

A hamisított whiskyt felismerő „mesterséges nyelvet” fejlesztettek ki skót kutatók. Az eszköz észleli a whiskyk közötti apró eltéréseket, ami segíthet az alkoholhamisítási piac felszámolásában – vélik a kutatók.

Az apró érzékelő az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is - írja hírportálján a BBC.

Megalkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal "ízleli meg" a különbségeket.

Alasdair Clark, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: "mesterséges nyelvnek hívjuk, mert az emberi nyelvhez hasonlóan viselkedik. Hozzánk hasonlóan nem tudja azonosítani az egyes kémiai anyagokat, amelyek miatt a kávénak más íze van, mint az almalének, de könnyen meg tudja határozni a különbséget a két összetett kémiai keverék között".

A "műnyelv" arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei sakktáblamintázatba rendezve úgy viselkednek, mint az ízlelőbimbók. A kutatók whiskymintákat öntöttek ezekre az "ízlelőbimbókra", melyek mintegy 500-szor kisebbek, mint emberi megfelelőjük, és lemérték, hogyan nyelik el a fényt, miközben a folyadék ellepi őket - olvasható a Glasgow-i Egyetem holnapján.

A mesterséges nyelvben lévő fémek fényelnyelésének finom különbözőségeit statisztikailag elemezték, így a kutatók azonosítani tudták a whiskyk különböző típusait.

"Nem mi vagyunk az elsők, akik mesterséges nyelvet csináltak, de az elsők, akik olyat alkottak, amely két különböző fémből álló 'ízlelőbimbókat' tartalmaz. Így több információt szolgáltat a minták 'ízéről', gyorsabb és pontosabb reakciót lehetővé téve" - fejtették ki a szakértők.

Clark kiemelte: az eszköz gyakorlatilag bármely folyadék elemzésére alkalmas, nem csak a whiskyére.

"A hamisított alkoholok azonosítása mellett használható például élelmiszerbiztonsági teszteléseknél, minőségellenőrzéskor, valójában minden olyan területen, ahol egy hordozható, újrahasznosítható kóstolási módszerre van szükség" - fejtette ki Clark.

A műszerről megalkotói a Nanoscale című szaklapban számoltak be kedden.

Címkék: hamis, skót, whisky

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.