Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 31. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Merlin Communications

A gyerekek többsége nem tudja, mire költ a család

A gyerekek többsége nem tudja, mire költ a család

Budapest, 2012. május 30. – A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny tanulságai szerint a gyerekek megértik a pénzügyi, gazdasági információkat tartalmazó szövegeket.

Jól teljesítenek a pénzügyi szituációs feladatok során, viszont a családi költségvetés összeállítása kisebb nehézséget okoz a felső osztályos tanulók számára.

A K&H Csoport egyik kiemelt támogatási területe, a fiatalok oktatása jegyében már második alkalommal rendezte meg a vetélkedőt, amely a budapesti döntővel ért véget.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny célja az általános iskolás tanulók pénzügyi ismereteinek bővítése. A vetélkedőre ebben a tanévben háromszor több, 539 csapat és 226 iskola nevezett az ország minden területéről. A versenyben részt vevő tanulók száma pedig megnégyszereződött: összesen 2700 kisdiák dolgozott az első forduló feladatain.

„A K&H Csoport a verseny feladatainak összeállításakor törekedett arra, hogy a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos feladatokkal tegye próbára a gyerekek pénzügyi tudását. A verseny során számos, a gyakorlati életben is előforduló szituáció elé állítottuk a gyerekeket, valamint különböző típusú, a mindennapokhoz és a pénzügyekhez kötődő szöveges feladatot dolgoztunk ki az általános iskolások számára. A feladatok között szerepelt boltos játék, családi költségvetés összeállítása, költségcsökkentő játék, továbbá híradós, telefonos pénzügyi tájékoztató szöveg, lakásvásárlással kapcsolatos szöveges feladvány és egy szülő által írt hétköznapi, bevásárlásról szóló levél megértése és feldolgozása is” – mondta Dr. Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese, a Lakossági banki üzletág vezetője.

Egy nemrég megjelent cikk szerint a felnőtt lakosság a hétköznapi szövegekben szereplő információk felét tudják csak hasznosítani, és a banki szövegnél jóval egyszerűbb szövegek megértése is nehézséget okoz. Ezen kívül nagyon sok felnőtt számára gondot jelent például a bevásárlás tételeinek összeadása, vagy a borravaló kikalkulálása.
A K&H Csoport célja, hogy a ma gyerekei a holnap felnőttjeiként eligazodjanak a pénzügyekben, és ezért már most megtanulják az alapvető pénzügyi ismereteket, amivel akár szüleiknek is segíthetnek. A verseny eredményei, tanulságai nagyon bíztatóak, hiszen a K&H beszámolója szerint a pénzügyi szöveges feladatokat a gyerekek a vártnál hamarabb oldották meg, valamint a gyakorlatias pénzügyi szituációkban is kiválóan teljesítettek, egyedül a családi költségvetés tételeinek összeállítása okozott nagyobb problémát a felső osztályos tanulóknak.

„Tapasztalataink szerint, ha a gyerekek tisztában vannak az alapvető gazdasági fogalmakkal, a legnehezebb szövegeket is képesek feldolgozni. Erre jó példa a verseny döntőjének híradós játéka, ahol gazdasági hírekkel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk a gyerekeknek, amelyre 90%-ban jó megoldást adtak a csapatok. Az alsós tanulók nagyon jól teljesítettek a boltos játékban, ahol egy igazi bolti szituációt modelleztünk: a gyerekeknek egy bevásárló lista tételeit kellett megvásárolniuk a „játékboltban” figyelve arra, hogy ne lépjék túl a bevásárlásra adott keretösszeget. Ezt a feladatot a csapatok több mint 80%-a hibátlanul oldotta meg. A felsősök feladatai közé tartozott egy bolti vásárlás blokkjának megvizsgálása és a felesleges tételek kiválasztása, amit az összes csapat hibátlanul teljesített. A családi költségvetés meghatározása azonban gondot okozott a diákok számára, hiszen a felső osztályos tanulók 37%-a nélkülözhető tételként jelölte meg a különböző számlák befizetését, valamint a csapatok többsége elfelejtette a villanyszámlát, vízszámlát, lakbért és egyéb rezsi költséget megemlíteni a kiadási tételek között míg a szerencsejáték a családi költségvetés bevételi oldalán szerepelt a csapatok 40%-ánál” – számolt be Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Az országos tudásversenyre általános iskolai tanulók nevezhettek, 3-5 fős csapatokkal, 4 kategóriában (1-2. osztályosok, 3-4. osztályosok, 5-6. osztályosok, 7-8. osztályosok). A online forduló után a legjobb csapatok a regionális középdöntőkben - Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Zalaegerszegen, Kecskeméten, Győrött és Miskolcon – mérhették össze tudásukat. A verseny május 11-én ért véget a budapesti döntővel, amely során kategóriánként 8 csapat versenyzett egymással.

Az 1-2. osztályosok versenyét a budapesti csapat, a 3-4. osztályosok vetélkedőjét a mányi csapat nyerte, az 5-6. osztályosok kategóriájában a pécsi, a 7-8. osztályosok versenyében pedig mezőberényi csapat állhatott a dobogó legfelső fokára. A verseny során a K&H Csoport nemcsak a diákokat, hanem az iskolákat és a pedagógusokat is díjazta. A gyerekek Netbookot, iPod-ot, hordozható DVD lejátszót, digitális rajztáblát, IceWatch karórát és Geomag játékot, az iskolák irodatechnikai berendezést, sportszercsomagot, valamint könyvcsomagot nyerhettek. A felkészítő pedagógusok munkáját ajándékutalvánnyal jutalmazták.

1-2. osztályos kategória:
I. helyezett: Városligeti Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola- Budapest
II. helyezett: Szabó Lőrinc Általános Iskola és Német Két Tanítás Nyelvű Iskola - Miskolc
III. helyezett: Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola - Pécs
IV. helyezett: Csaba József Általános Iskola - Csákánydoroszló
V. helyezett: Kis Bálint Általános Iskola és Óvoda - Gyomaendrőd
VI. helyezett: Kossuth Lajos Áltlános Iskola - Ballószög
VII. helyezett:Bárdos Lajos Általános Iskola - Hajdúszoboszló
VIII. helyezett: Kertvárosi Általános Iskola - Tatabánya

3-4. osztályos kategória:
I. helyezett: Hársfadombi Általános Iskola- Mány
II. helyezett: Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola- Pécs
III. helyezett: Vásárhelyi András Tagiskola- Várpalota
IV. helyezett:Aquincum Általános Iskola - Budapest
V. helyezett: Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola - Nyíregyháza
VI. helyezett:Nagy Gyula Testnevelés Tagozatos Általános Iskola - Gyöngyössolymos
VII. helyezett:Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola - Orosháza
VIII. helyezett: Református Kollégium - Mezőtúr

5-6. osztályos kategória:
I. helyezett: Sztárai Mihály Általános Iskola - Pécs
II. helyezett: Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola - Bük
III. helyezett: Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola- Budapest
IV. helyezett:Arany János Általános Iskola - Bükkábrány
V. helyezett: Bárdos Lajos Általános Iskola - Hajdúszoboszló
VI. helyezett:SZKIRG Általános Iskola - Békés
VII. helyezett:Vaszari János Általános Iskola -Tardos
VIII. helyezett: Általános iskola - Jászágó

7-8. osztályos kategória:
I. helyezett: Mezőberényi Kistérségi Általános Iskola - Mezőberény
II. helyezett: Arany János Magyar - Angol Kéttannyelvű Általános Iskola - Ebes
III. helyezett: Dr. Mező Ferenc Általános Iskola - Budapest
IV. helyezett:Bikal-Egyházaskozári Általános Iskola - Egyházaskozár
V. helyezett:Pásztorvölgyi Általános Iskola - Eger
VI. helyezett:Lőrincze Lajos Általános Iskola - Zalaegerszeg
VII. helyezett:Nádorvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola - Győr
VIII. helyezett:Vörösmarty Mihály Általános Iskola – Bácsalmás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak