Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 08. 15:15, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A gyaloglás erősíti az immunrendszert

A gyaloglás erősíti az immunrendszert

A túlzott testedzés károsítja az immunrendszert és védtelenebbé tesz a megfázás vagy az influenza ellen, a rendszeres, élénk tempójú gyaloglás viszont erősíti a védettséget.

Mike Gleeson, a brit Loughborough-i Egyetem professzora felmérések adatai alapján arra jutott, hogy a napi gyors gyaloglás egyharmaddal csökkenti a felsőlégúti megbetegedések esélyét, míg egy maratoni futás utáni hetekben akár hatszorosára is megnő a megbetegedés veszélye – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

A túl sok testedzés ugyanannyira árthat az immunrendszernek, mint a túl kevés. Az immunrendszer sejtjei „természetes testőrökként” gyilkolják, illetve gyilkoltatják a kórokozó vírusokat, felismerik, hogy mely sejtekbe hatoltak be, és azokat öngyilkosságra késztetik. A mérsékelt testedzés elénkíti ezt a „testőrséget”, a stresszes, hosszú fizikai terhelés viszont gyengíti a „gárdát” – fejtette ki Gleeson a Liverpooli Egyetem egy tudományos konferenciáján, hozzátéve, hogy a betegségre való hajlam természetesen függ az egyén genetikai adottságaitól, stressz-szintjétől, táplálkozásától, alvási szokásaitól és egyebektől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.