Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 05. 07:40, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP/Sztárnaptár

65 éves lenne Máté Péter

65 éves lenne Máté Péter

65 éve született Máté Péter táncdalénekes, aki sírba vitte tehetségének titkát. Azt, miként lehet, hogy halála után lassan három évtizeddel is népszerűek a dalai.

Mindössze harminchét évet élt, rövidke pályafutása alatt másfélszáz dalt szerzett, s bár egy könnyűzenésznek nehéz maradandót alkotni, neki sikerült. Sok szerzeménye lett örökzöld, ma is ismerős mindenkinek - még a fiatalabb nemzedékeknek is - a Hull az elsárgult levél, az Azért vannak a jó barátok vagy a Kell hogy várj.

Neki köszönhető a magyar könnyűzene legnagyobb nemzetközi sikere, a saját maga által előadott Elmegyek a világ minden táján sláger lett. Először Sylvie Vartan előadásában Nicolas címmel lett népszerű francia nyelvterületen, de japánul éppúgy énekelték, mint portugálul.

Máté Péter kirítt a beatkorszak lobogó sörényű könnyűzenei sztárjai közül, hatalmas szemüvegében énekelte visszafogott stílusú, halk, érzelmes dalait.

Több színpadi kísérőzenét komponált, és S. Nagy Istvánnal közösen rockmusicalt írt Krízis címmel. Bár az ő pályafutásában nem volt krízis, magánemberként a két végén égette a gyertyát. Napi tíz kávét ivott, elszívott két doboz cigit, és az alkoholt sem vetette meg. Nem meglepő, hogy szívroham vitte el.

Szeretett felesége azóta sem ment újból férjhez. Két lányuk már felnőtt. Sajnos unokáinak születését nem érhette meg.

Címkék: Máté Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről