Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 07. 18:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

2020-ban is emelkedett a születések száma

2020-ban is emelkedett a születések száma

A 2010-es évek után 2020-ban, a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakban is nőtt a születések száma Magyarországon - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke szerdán a Kossuth Rádióban.

Vukovich Gabriella szerint ez az utóbbi években kialakult komplex népesedéspolitikának is köszönhető.

A KSH elnöke hozzátette, a teljes termékenységi arányszám is folyamatosan emelkedik 2011 óta: akkor 1,23 volt a termékenységi ráta, 2020-ban 1,56.

Felidézte: a magyar demográfiai viszonyok az 1960-as évektől egyre rosszabbak. Az 1980-as évek óta pedig ténylegesen folyamatosan csökken a magyar népesség. A magyarországi demográfiai krízis elővetítette, hogy belátható időn belül nagyon le fog csökkeni a lakosság száma. Ezt a helyzetet különböző demográfiai csomagok tudják befolyásolni, de egyik sem önmagában - hangsúlyozta.

A családok gyermekvállalási szándékát sok különböző tényező befolyásolja, minden családnak, csoportnak megvannak a saját szempontjai - ismertette Vukovich Gabriella, aki szerint az utóbbi években "nagyon jó, komplex népesedéspolitika alakult ki" Magyarországon. Ez a népesedéspolitika éppen azt célozza, hogy a különböző preferenciával rendelkező családok megtalálják a módját annak, hogy annyi gyerekük lehessen, ahányat szeretnének.

Úgy értékelte: az elmúlt években megfigyelhető kedvező tendencia a komplex családtámogatási, népesedéspolitikai rendszer mellett annak is köszönhető, hogy az lett az "általános hangulat, kormányzati és társadalmi hangulat, hogy a gyerek érték".



A KSH elnökét kérdezték az idei népszámlásról is. Elmondta: az első népszámlálás 1870-ben volt, a mostani lesz a tizenhatodik. Az előző népszámlálásnál még voltak papír alapú kérdőívek, ilyenek idén már nem lesznek. Csak informatikai eszközökön (például laptopon, tableten, okostelefonon) lehet kitölteni a kérdőívet.

Megjegyezte: azért is szeretnének minél több lehetőséget az elektronikus kitöltésre, mert esetleg még májusban is nehezíthetné a személyes összeírást a pandémia. 2011-ben a lakosság 20 százaléka választotta az online kitöltést. Bízik abban, hogy idén lényegesen többen választják majd ezt a lehetőséget.

Kiemelte: a népszámlálásban való részvétel a törvény által előírtan kötelező. Aki nem hajlandó részt venni, azt szankcionálni lehet. Aki nem tölti ki a megadott időben online módon, azokat kérdezőbiztosok keresik fel. Ők szintén tabletre rögzítik majd az adatokat.

A digitalizáció más szempontból is szerepet kap a népszámlásban. Idén ugyanis már a digitális kompetenciára is rákérdeznek. Újdonság lesz továbbá, hogy a népszámlálás során más adatbázisokat is felhasznál majd a KSH.

Vukovich Gabriella kitért arra is, hogy a technológiai fejlődést az adatgyűjtésben és -feldolgozásban is kihasználják. Kísérleteznek a "big data" felhasználásával, vagyis az interneten rendelkezésre álló információk gyűjtésével. Ezen felül a mesterséges intelligencia különböző alkalmazásait is elkezdték kutatni is kísérleti módon alkalmazni - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.