Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2017. Május 12. 15:29, péntek | Helyi

11 milliárdos autóalkatrész-üzem építését indította el Debrecenben a német thyssenkrupp

 11 milliárdos autóalkatrész-üzem építését indította el Debrecenben a német thyssenkrupp

Ma az első jelképes kapavágással megkezdődött a thyssenkrupp közel 11 milliárd forint értékű zöldmezős beruházása Debrecenben.

A német vállalat új, több mint 18.000 négyzetméter alapterületű üzemében rugókat és stabilizátorokat gyártanak majd. Az építési munkálatok megkezdését Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Dr. Karsten Kroos, a thyssenkrupp alkatrész-technológiai üzleti területének vezérigazgatója, Matthias Koll, a thyssenkrupp rugó és stabilizátor üzletágának vezérigazgatója, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, és Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Hungary ügyvezetője jelentette be.


A debreceni gyár jövőre készül el és 2018-tól kezdődően évente több mint hatmillió magas minőségű csavarrugót és stabilizátort állít elő ismert európai OEM-ek (Original Equipment Manufacturer, vagyis autóipari összeszerelő üzemek) számára. A beruházással 2020-ig a thyssenkrupp 250 új munkahelyet teremt Debrecenben. Ezek betöltéséhez a konszern már megkezdte a felvételt, mert a csúcstechnológiát alkalmazó gyáregység minden dolgozóval szemben magas igényeket támaszt, így a Magyarországon és Németországban is zajló képzéseket időben meg kell kezdeni.
„Magyarország sikeres, a gazdasági növekedést jövőre 4% fölött prognosztizáljuk, és azt is Magyarország sikerének tartom, hogy egy ilyen óriásvállalat, mint a német thyssenkrupp, ismét Magyarországot választotta befektetéséhez. Sorolhatnám a tényezőket, amelyek ehhez hozzájárultak, a legfontosabb, hogy ez a szoros együttműködés most új lökést kapott. Magyarország jól teljesít, napról napra haladunk előre.” – hangsúlyozta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

„Magyarország jelentősége nagyot nőtt az elmúlt években a nemzetközi autóipar egésze számára. Az ország által kínált előnyök között szerepel a földrajzilag központi fekvés, a jó infrastruktúra, a már kipróbált beszállítási rendszer, és a magasan képzett munkaerő – ezért bővítettük itt a gyártási hálózatunkat. Pozitívan tekintünk a Magyarországgal való partneri
viszony további mélyítése elé.” – fogalmazott Dr. Karsten Kroos, a thyssenkrupp alkatrész- technológiai üzleti területének vezérigazgatója.

„A város elmúlt másfél esztendeje a mögöttünk álló 25 év legsikeresebb korszaka a város gazdaságának fejlődése szempontjából. E rövid idő alatt összességében közel 100 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, s több mint 3000 új álláshely jött létre. Úgy vélem, reális esélyünk van arra, hogy az új álláshelyek száma 2022-2024-re elérje a 15 ezret. Stratégiai célunk, hogy a 21. század közepére városunk népessége a jelenlegi 210 ezer körüliről 250 ezerre nőjön. Ehhez mindenképpen szükséges az, hogy az itt élő, itt tanuló
fiatalok számára vonzó legyen Debrecen, itt vállaljanak munkát, itt telepedjenek le. A bővülésnek pedig két fontos pillére van: a gazdaság és az oktatás”. – mutatott rá Dr. Papp László, Debrecen polgármestere.
A thyssenkrupp autóipari beszállítói szegmense a most épülő debreceni gyárral együtt összesen négy hazai városban van jelen: Jászfényszarun már csaknem készen áll a több mint 30 milliárd forint beruházással létrehozott, elektromechanikus rásegítésű kormányrendszereket, valamint hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket előállító üzemegység, a 2013-ban elindult győri gyáregységben pedig az Audi számára készítenek első és hátsó futóműveket. Ezen kívül a konszern Budapesten működteti kormányzástechnológiai kompetencia központját, ahol közel 600 mérnök fejleszt a nemzetközi autóipar számára szoftver- és hardver-megoldásokat elektromechanikus kormányrendszerekhez.

Ezen kívül a thyssenkrupp hat, elsősorban nyersanyagokkal foglalkozó kereskedelmi kirendeltséget is fenntart az országban, Győrben acél- és nemesacél termékeket megmunkáló acélipari szolgáltató központot üzemeltet, de felvonókat és mozgólépcsőket is értékesít és szerel össze Magyarországon. A thyssenkrupp technológia konszern jelenleg körülbelül 1000 munkatársat foglalkoztat hazánkban.


A thyssenkrupp alkatrész-technológiai üzleti területe mintegy 30 000 munkatársával high-tech komponenseket állít elő világszerte az autóipar és a gépipar számára. Az autóipari termékskála felöleli a vezérműtengelyeket, hengerfejbe integrált vezérműtengely egységeket, forgattyús tengelyeket, kormányrendszereket, lengéscsillapítókat, rugókat, stabilizátorokat, valamint teljes futóművek összeszerelését.


A német thyssenkrupp az autóipar egyik vezető alapanyag- és alkatrészszállítója, és kulcspartner a mérnöki szolgáltatások tekintetében. Tízből kilenc prémium osztályú autó a vállalat termékeivel készül, és minden harmadik teherautóban megtalálhatók a thyssenkrupp hajtómű alkatrészei. A konszern gépjármű szektorban elért árbevétele a 2015/2016-os üzleti évben több mint 3000 milliárd forintra rúgott és a megrendelők körében szinte valamennyi nagy autógyártó megtalálható.
szélerőművek területén, valamint számos általános mérnöki alkalmazást. Az alkatrész-technológiai üzleti terület a 2015/2016 üzleti évben 2100 milliárd forint árbevételt ért el.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 05. 00:00, szerda | Helyi

Ma van a környezetvédelmi világnap

Az ENSZ 1972. óta ünnepli június 5-én a környezetvédelmi világnapot.

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 11:50, péntek | Belföld

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál.