Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Január 13. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: jelentős költségcsökkenés lesz a magyar gazdaságban

Varga: jelentős költségcsökkenés lesz a magyar gazdaságban

A kormány azzal számol, hogy jelentős költségcsökkenés lesz a magyar gazdaságban a következő hónapokban - mondta Varga Mihály a köztévé Ma reggel című műsorában. A miniszter beszélt arról is, hogy a NAV rendszerében hiba történt, azt azonban gyorsan elhárították, és nem kerültek ki üzleti titkok.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: elfogadta az ÁKK vezetőjének lemondását.

A magyar gazdaság 2014-ben a várakozásokhoz képest jobban teljesített, magasabb lett a gazdasági növekedés, aminek sok összetevője van: jobban alakult az ipari termelés, a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a kiskereskedelmi forgalom, ezek eredőjeként jobban alakultak a bevételeink, így kisebb lesz az államháztartási hiány annál, mint amit 2013-ban a parlament elfogadott – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma reggel című műsorában.

Alapvetően az energiaárak csökkenése az, ami a magyar inflációra most legjelentősebben hat – mondta a miniszter, aki egyértelművé tette: ha olcsóbb az üzemanyag, annak a magyar gazdaság csak nyertese lehet. Azzal számolunk, hogy a következő hónapokban is egy jelentős költségcsökkenés lesz a magyar gazdaságban – fogalmazott.

Figyeljük a világban zajló változásokat, és úgy érezzük, egyelőre nem kell újraírni a forgatókönyveinket, átszabni a várakozásainkat. Amit én kockázatosnak látok, az az orosz-ukrán válság. Ez biztosan érinti Magyarországot, csak az a kérdés, milyen mélységben. A másik komoly tényező pedig, hogy mi történik Európában, az eurózóna országai stagnálás közeli állapotban vannak. Ha nem tud nőni az európai gazdaság, az hat olyan országokra, mint Magyarország, melynek exportja háromnegyed részben ide irányul, ezért érdekünk új piacokat keresni – érvelt Varga Mihály.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: a NAV rendszerében valóban volt egy technikai hiba, az áruforgalmi bejelentést lehetővé tévő rendszerben egy cég „nevek nélkül adatokat látott”. A problémát az informatikusok negyedóra alatt el tudták hárítani. Az elkövetkező egy-két hétben ilyen hibák még előjöhetnek, ezeket hárítani fogjuk – hangoztatta a miniszter, aki egyértelművé tette: semmiféle üzleti titok nem került nyilvánosságra, az ügyben pedig a NAV elnökét arra utasította, hogy folytasson le egy vizsgálatot. Hozzátette: amikor több százezres bejelentkezés történik egy rendszerbe, ilyen hiba előfordulhat.

Annak kapcsán, hogy a Népszabadság azt írta, az állam felelősnek tartja, de nem vonja felelősségre a Széchenyi Bankban történtekért Töröcskei Istvánt, az Államadósság Kezelő Központ vezetőjét, azt mondta: Töröcskei lemondását elfogadta, az azonban még kérdés, ki folytatja ezt a munkát, ezért a ÁKK vezetője még eljár bizonyos ügyekben. Amint azonban megvan az új vezető, a kinevezés megtörténik – szögezte le.

A miniszter hangsúlyozta: az ÁKK vezérigazgatója jó munkát végzett, az államadósság évről-évre csökken, az adósság-finanszírozás biztosított. Töröcskei István magán üzleti érdekeltségeire hivatkozva ajánlotta föl lemondását - tette hozzá.

Az ÁKK vezérigazgatója azt követően jelentette be lemondási szándékát tavaly december elején, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A bank többségi tulajdonosa Töröcskei István, mellette 49 százalékos tulajdonos a magyar állam.

Az MNB akkori közleménye szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.