Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 18. 18:00, péntek | Helyi
Forrás: mainap.hu

Van készenléti tervünk az eurózóna bedőlésére

Van készenléti tervünk az eurózóna bedőlésére

A Népszabadság Brüsszeli tudósítójának beszámolója szerint Nátrán Roland újságírók előtt kijelentette, hogy létezik „készenléti terv” arra az esetre, ha Görögország kilépne az eurózónából.

Miközben Európában egyre markánsabb vélemények figyelmeztetnek az eurózóna szétesésének veszélyére – jegybankárok, kormányfők beszélnek vészforgatókönyvekről – itthon egyelőre óvatosan nyilatkoznak a témában a gazdaságpolitika irányítói.

– Pánikot nem érdemes kelteni, ráadásul senki sem lehet igazán tisztában azzal, ami ránk vár – adott magyarázatot a Népszabadságnak a mérsékelt kommunikációra egy banki szakértő.

Valami azért készülőben van, ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának helyzetértékeléséből. A Népszabadság brüsszeli tudósítójának beszámolója szerint Nátrán Roland újságírók előtt kijelentette, hogy létezik „készenléti terv” arra az esetre, ha Görögország kilépne az eurózónából.

Hozzátette: az ottani bankokkal ugyan nincs hazánknak közvetlen kapcsolata és görög államkötvények sincsenek nagy számban a magyar állam birtokában, de közvetett módon az athéni helyzet romlása a periféria országaira, így Magyarországra is hatással lesz.

Ehhez annyit tett hozzá a lapnak a nemzetgazdasági tárca tegnap, hogy az euróövezeti válság súlyosabbá válása, Görögország helyzete ronthatja a hazai kilátásokat is, de a Széll Kálmán Terv 2.0 készítésekor ezt figyelembe vette a kormány, így – több más intézkedés mellett – a költségvetésbe nagyon jelentős tartalékokat épített.

Kiemelték, hogy a 2,5 százalékos hiány a jelenleginél kedvezőtlenebb folyamatok esetén is teljesíthető.

Ennél szűkszavúbb választ kapott a Népszabadság a Magyar Nemzeti Banktól, ahol a vészforgatókönyv felől érdeklődtünk. Mint írták: „a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi pénzügyi és makrogazdasági folyamatok alakulását. A monetáris tanács április 26-i állásfoglalása megállapította, hogy a magyar pénzügyi közvetítőrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős”. Közölték továbbá, hogy „a tanács megítélése alapján legrelevánsabbnak tartott kockázati pályákat az MNB június 28-án publikálandó inflációs jelentése mutatja majd be”. A visszafogott nyilatkozat persze nem jelenti azt, hogy a jegybankban ne foglalkoznának a kilátásokkal: a szakértők folyamatosan figyelemmel kísérik a nemzetközi gazdaság alakulását.

A kormány képviselője Brüsszelben azzal nyugtatta a sajtó munkatársait, hogy a három évvel ezelőtt kirobbant válság idejéhez képest most a jegybank jóval nagyobb, 36-40 milliárd euró valutatartalékkal rendelkezik. A bankok tőkemegfelelése szerinte erős, a pénzügyi szektor jó állapotban van. Úgy látja, segíti helyzetünket az is, hogy küszöbön áll az IMF-megállapodás.

Nátrán Roland mondott meghökkentőt is: az ország most viszonylag magas hozamok árán (a középtávú futamidejű papírokra 8 százalékot kell fizetni) tudja magát finanszírozni, de a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint jóval 10 százalék fölötti hozamokat is elbír a magyar állam. Elemzők ugyanakkor már a 8 százalékos hozam finanszírozását sem látják hosszú távon lehetségesnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek