Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 30. 15:43, szombat | Életmód
Forrás: mti

Továbbra is fontos a veszélyeztetettek hepatitis-szűrése

Továbbra is fontos a veszélyeztetettek hepatitis-szűrése

Továbbra is fontos a veszélyeztetettek szűrése hepatitis C ellen, mivel a hosszú lappangási idő miatt sokan élhetnek a vírussal anélkül, hogy tudnának róla

- mondta Werling Klára hematológus, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton.

Közölte, szombaton 15 óráig Budapesten a Lurdy Ház földszintjén, valamint Zalaegerszegen, Kaposváron, Ajkán, Székesfehérváron, Egerben, Szolnokon és Békéscsabán várják az érdeklődőket gyors és fájdalommentes szűrővizsgálattal, valamint felvilágosítással mindegyik hepatitis vírusról.

A hematológus ismertette, hogy a hepatitis A és B ellen ma már van oltás, de a hepatitis C ellen még nincs, és mivel csak 1992-ben ismerték föl, ezt megelőzően a vérkészítményekkel - a szűrés hiánya miatt - megfertőzhették a műtéten átesett betegeket. Fertőzöttek lehetnek a droghasználók vagy a tetováltak is, a fertőzésről a magas májenzim árulkodhat - tette hozzá. Elmondta, hogy a hepatitis C jellemzően vér útján terjed és nem lehet kizárni az átadást nemi úton sem, A cseppfertőzés azonban kizárható, így a mindennapi érintkezés veszélytelen, a családból, közösségből vagy munkahelyről kizárás nem indokolt. A vírus terjedéséért becslések szerint jelenleg 75 százalékban a droghasználat felelős - tette hozzá.

Werling Klára hangsúlyozta, hogy a fertőzés nem jár sárgaságos tünettel, lappangva alakul át krónikus májgyulladássá, 20-30 év elteltével pedig májzsugor és májrák alakulhat ki. Gyógyítani azonban ma már lehet, hiszen két éve kaphatóak azok a tabletták, amelyekkel kiváltható a mellékhatásokkal járó hosszadalmas, és a betegek 60 százalékánál eredménytelen injekciós kezelés - tette hozzá.

Címkék: hapatitis, szűrés, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.