Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 14. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: civishir.hu

Átlag 900 ezer forint spájzolt pénze van a hajdú-bihariaknak

Átlag 900 ezer forint spájzolt pénze van a hajdú-bihariaknak

Debrecen – Már akinek van egyáltalán megtakarítása. A 2008 óta gyűrűző világválság végét még a pénzügyi szakemberek sem tudják megjósolni, éppen ezért fontos, hogy akinek most van pénze, biztonságban tudja.

Az Országos Betétbiztosítási Alap mibenlétéről és fontosságáról rendeztek sajtóberszélgetést a napokban Debrecenben. Tóth István kommunikációs vezető elmondta, a továbbra is bizonytalan gazdasági helyzetben egyértelműen felértékelődik a pénzünkért való felelősségvállalás. A hazai pénzintézetekben bármekkora összeget elhelyezhetünk, de tudnunk kell, hogy a bankok (például egy esetleges csőd esetén) 30 millió forintig (100 ezer euróig) vállalnak kezességet a pénzünkért. Ez vonatkozik a bankbetétekre, a folyószámlákra, az értékpapírokra és a megtakarítások valamennyi formájára. Idén tavasztól vezették be a piros-fehér OBA-logó, amit a pénzintézetek reklámanyagain kell keresni – jelenléte megbízhatóságot és garanciát jelöl, azaz a forintjaink felől nyugodtan alhatunk.

Hogy állunk Hajdú-Biharban?

Míg a többség csak álmodozik akár minimális készenléti összegről is, azért még ma is sokaknak van spájzolt pénze. 1993 és 2009 között nőtt a megtakarítások mértéke, 2009-től azonban (jobbára a válság hatására) megállt a növekedés. Az utóbbi 3 év alatt 2 százalékkal csökkent a bankokra bízott pénzek összege, ezzel szemben nőtt a kártalanítási igény, egyúttal kötelezettség. hazánkban a nagyjából 10 millió betét 99,6 százaléka teljes körű védelmet élvez – mint említettük, 30 millió forintig. Tóth István közölte, a megtakarítások kimenekítéséről fals információk keringenek: szomszédos országainkban hasonló a jótállási összeghatár. Magyarországon az egy főre eső betétösszeg 1,2 millió forint, amitől valamivel elmarad a hajdú-bihari átlag a maga 893 ezer forintjával. (Minden adat csak a bejegyzett pénzintézetekre vonatkozik). Megyénkben ez összesen nagyjából 94 milliárd forintot jelent – ebből 92,7 milliárd forint biztosított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.