Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 11. 12:04, szerda | Belföld
Forrás: mti - Fotó: facebook.com/bajaihalfozofesztival.hu

Tíz tonna hal és 1500 bogrács a hétvégén Baján

Tíz tonna hal és 1500 bogrács a hétvégén Baján

Közel 1500 bográcsban mintegy tíz tonna halból készül halászlé a csütörtökön kezdődő Bajai Halfőző Fesztiválon.

Bócsa Barnabás, a fesztivált szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek felidézte: a halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban "még csak" 300 kondérban főzték a halászlét, az esemény azóta többnapos programsorozattá, igazi népünnepéllyé vált.

Hozzátette, hogy a vasárnapig tartó programsorozat csúcspontjának ezúttal is a szombati halfőzés ígérkezik. A tüzet a színpadon felállított bogrács alatt a Bajai Halfőző Lovagrend első elnöke, Novics György gyújtja majd meg. A ma már hungarikum bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 18 mázsa gyufatészta, 10 mázsa hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül majd.

A Bajai Halfőző Fesztivál csütörtökön hagyományosan a Szentháromság téren belvárosi menettánccal, majd helyi és környékbeli néptáncegyüttesek, valamint zenekarok fellépésével, a XI. Felső-Bácskai Néptáncgálával veszi kezdetét.

Pénteken délután Csernik Szende székely mesemondó és Malek Andrea gyermekműsorát számos koncert követi. A Szentháromság téren Nagy Feró és a Beatrice ad koncertet, a Petőfi-szigeten a Kávészünet zenekar után a Superstereo, majd az Ocho Macho lép színpadra.

Szombaton délelőtt a Halászati Mini Skanzennél a Bodza Banda Dunához kötődő dalokkal, a Császártöltési Német Nemzetiségi Néptánccsoport pedig tánccal várja a közönséget. Keve Gábor előadásából kiderül, hogyan is épült meg a bajai hajómalom, a régi dunai halászéletről pedig fényképkiállítás mesél. A gyerekeket kézműves foglalkozás és ugrálóvár várja.



Az esti, ünnepélyes tűzgyújtáskor a Szentháromság téren a Baja Wind Orchestra játszik majd. Később a Budapesti Operettszínház tagjai részleteket adnak elő az István, a királyból, majd fellép a Johnny Cash dalokat játszó Nyughatatlan, a The Beats - Beatles emlékzenekar, a Soulwave, a Paddy and the Rats, az Anna and the Barbies és Szűcs Judit. Éjféltől tűzijáték, majd a 20 éves Veracruz jubileumi koncertje szórakoztatja a vendégeket.

Vasárnap délelőtt a Petőfi-szigeten a Ficánka családi nap programjai között interaktív mesejáték, állatsimogató és kutyás játszóház, az Iszkiri Együttes gyermekkoncertje és a Garagulyás Gólyalábasok produkciója is szerepel. A négynapos fesztivált este a Petőfi-szigeten a Kowalsky meg a Vega koncertje zárja.

A 23. Bajai Halfőző Fesztiválra számos kísérőrendezvénnyel is készültek a szervezők: lesz horgászverseny, szigeti vásár, népek udvara és borsétány is. A fiataloknak a Halfőzőfeszt - DJ Fesztiválon három napon át hazai és külföldi lemezlovasok játszanak. A Bajával ismerkedők gumikerekes kisvonattal a város nevezetességeit, sétahajóról pedig a Sugovica és a Duna természeti szépségeit fedezhetik fel.

A programsorozat díszvendége idén Könyves Kálmán koronázási városa, Baja egyik testvértelepülése, a horvátországi Biograd. Ez alkalomból a Bácskai Kultúrpalotában Biograd gyöngyszemei címmel kiállítás is nyílik.

A programsorozat részleteiről az érdeklődők a bajaihalfozofesztival.hu honlapon tájékozódhatnak.

Címkék: Baja, fesztivál, hal, halfőző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.