Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 16. 17:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Terrorizmus finanszírozása miatt ítéltek el egy házaspárt Szegeden

Terrorizmus finanszírozása miatt ítéltek el egy házaspárt Szegeden

Két év börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy kurd házaspárt, amelynek tagjai korábban évekig a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgáltak.

A bíróság a vádlottakat terrorizmus finanszírozásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett a házaspárt nyolc évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlottak leghamarabb büntetésük felének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra, így a letartóztatásban töltött időt beszámítva erre már lehetőség is van.

A férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz, és logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként végzett hasonló munkát.

Az Iránban kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol a harcoló csapatok katonanőinek fogadása és szállítása volt a feladata. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek, Irakban összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A vádlottakat tavaly március 7-én vették őrizetbe.

Bathó Nikolett bíró az indoklásban kifejtette, az nem vitatható, hogy a vádlottak csatlakoztak a PKK-hoz. Mindketten öt évet töltöttek a PKK, illetve YPG kötelékében. Bár érte őket fenyegetés, ami akadályozta őket abban, hogy elhagyják a szervezetek táborait, ám amikor mégis megszöktek, sem őket, sem családjukat nem érte retorzió.

A vádlottak fiatal kora, az általuk végzett tevékenység jellege és az őket érő fenyegetések miatt a bíróság lehetőséget látott arra, hogy az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény miatt törvényi minimumot meg sem közelítő büntetést szabjon ki.

Az ügyészség az ítéletet elfogadta, a vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt kértek. A bíróság megszüntette a vádlottak letartóztatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.