Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 31. 10:54, kedd | Helyi
Forrás: DE OEC

Tankonyha a DE OEC-ben

Tankonyha a DE OEC-ben

KÉP: HAON

Tankonyha-oktatóterem létesült, hazánkban elsőként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében, ahol a Dietetikai Szolgálat munkatársai vezetésével nemcsak a hallgatók és az egészségügyi szakemberek, hanem a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit.

A szív- és érrendszeri betegségekkel, az elhízással, a daganatos betegségekkel, a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteink, a gyógyító-megelőző tevékenységek színvonala sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Ismert tény, hogy az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás. Ennek a felismerése és tudatosítása alapvető a betegek számára. A betegoktatás hagyományos módszereinek igen jó kiegészítő eszköze a tankonyha, ahol a szakemberek nemcsak a konyhatechnológia fortélyaiba avatják be a betegeket, de a korszerű oktatási eszközöknek, és programoknak köszönhetően szervezetük aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kaphatnak. A csoportfoglakozások során javul a betegek együttműködési készsége, azaz a magatartásuk egyre inkább egybeesik az adekvát terápiás elvárásokkal. A betegek a gyakorlatban is kipróbálhatják az elméletben ismertetett egészséges recepteket, megismerhetik a számukra még ismeretlen új konyhatechnológiákat, a különböző ízű és jótékony hatású fűszereket, és esetenként a speciális alapanyagok felhasználhatóságának módjait. A betegeken kívül a családtagok is bevonhatóak, ezáltal még az elsődleges prevenciót is segíthetjük a családon belül – tájékoztatott Szalayné Kónya Zsuzsa a Dietetikai Szolgálat vezetője.

A Tankonyha-oktatóterem nemcsak a gyógyulók, hanem a gyógyítók számára is lehetőséget ad a korszerű táplálkozástudományi ismeretek elsajátítására, illetve elmélyítésére. A korszerű ételkészítési gyakorlat beépül az általános orvosképzésben részt vevő hallgatók tanrendjébe, így később, gyakorló orvosként az egyes betegségek gyógyítása során tudatosan törekednek arra, hogy a betegek táplálkozásának megváltoztatása a terápia szerves részét képezze. A Táplálkozástudományi MSc képzés tanrendjében szereplő gyakorlati dietetika tantárgy magas szintű elsajátításához szintén kiváló lehetőséget biztosítanak a Tankonyha-oktatóteremben szerzett tapasztalatok.

A Tankonyha szakmai felügyeletét ellátó Dietetikai Szolgálat dietetikusai mindvégig segítséget nyújtanak a foglalkozások során a nyersanyagok és az élelmiszerek minőségi válogatásában, a megfelelő konyhatechnológiai eljárások megválasztásában, az igény szerinti étrendek összeállításában és az étrendi napló vezetésében. A tanácsadást kiegészítve, élelmiszer bemutatókat, kóstolókat, tankonyhai foglalkozásokat szerveznek, ahol a fogyasztásra javasolt nyersanyagokat, valamint a megfelelő ételkészítési technikákat mutatják be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak