Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 31. 18:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szallas.hu: töretlen a magyarok utazási kedve

Szallas.hu: töretlen a magyarok utazási kedve

Töretlen a magyarok utazási kedve, az elmúlt hetek kedvező időjárása élénkítette a foglalási kedvet, ez a júliusi telítettségen is látszott és hatással volt az augusztusi előfoglalásokra.

Az online szállásközvetítő legfrissebb adatai alapján az eddig beérkező nyári foglalási volumen 19 százalékkal ugyan elmarad még a tavalyi rekord nyártól, és a bázisnak tekintett, pandémia előtti 2019-es szintet is alulról súrolja. Kelemen Lili, a Szallas.hu szóvivője az adatokat értékelve elmondta: az utazók az idén előbb kezdték el lefoglalni a vakációhoz a szállást, a szezonhoz közeledve azonban nem nőtt tovább kiugróan a kereslet.

Mindezek ellenére van a szezonnak egyértelmű nyertese is: Visegrádon közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a vakáció idején a magyarok körében, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. Régiós szinten az előző évek nyári trendjeihez hasonlóan a Balaton a legnépszerűbb, mostanra már minden 3. nyári foglalás ide szól, míg egy hónapja még csupán minden 5. foglalás volt balatoni.

Az adatok szerint idén nyáron az éjszakánkénti átlagár egy fő részére Budapesten és vonzáskörzetében a legmagasabb, 14 400 forint. Ezt követi a Balaton 12 500 forinttal és a Nyugat-Dunántúl 12 ezer forinttal. A Tisza-tó a legolcsóbb az átlagárakban, itt 9311 forint egy fő részére egy éjszaka.

Tavalyhoz képest nagyobb léptékű a drágulás a Tisza-tónál, mint a Balatonnál, előbbinél 16,5 százalékos, utóbbinál 15,3 százalékos a változás. A százalékban mérsékeltebb balatoni drágulás fő oka, hogy a tavalyi évben már jelentős áremelkedés történt ebben a régióban. Idén a Velencei-tó drágult legkevésbé a vízparti régiók közül, kicsivel több mint 11 százalékos az áremelkedés a nyárra, ez átlagosan 1200 forintos drágulást jelent.

A szállástípusok közül a hotelek átlagára a legmagasabb, egy főnek egy éjszaka átlagosan 20 600 forint. A panzió esetén 11 400 forint, az apartmannál 9100 forint, míg a vendégházaknál 8800 forint.

Közölték: az előfoglalások alapján a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki az előző évekhez hasonlóan, közülük is az apartman a legkeresettebb, a foglalások több mint harmadával.

A foglalások negyedét júniusban és júliusban is SZÉP-kártyával fizették, és 7 százalékkal többen használták ezt a fizetési opciót a tavalyi nyárhoz képest. A turisztikai attrakciók közül az Egri Vár, a Szalajka-völgy, a Szépasszonyvölgy, a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ és a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő a legkeresettebbek - közölték.

Címkék: nyaralás, utazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk