Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 15. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: civishir.hu

Svájc miért diszkriminálja Magyarországot?

Svájc miért diszkriminálja Magyarországot?

Brüsszel – Svájc nemzetiség alapján tesz különbséget az uniós polgárok között. Ez intézkedés jogilag nem megalapozott – véli húsz EP-képviselő, akik az Európai Bizottsághoz fordulnak.

Az Európai Parlament plenáris ülésén kell számot adnia az Európai Bizottságnak, hogy milyen lépéseket kíván tenni Svájc közelmúltbeli, nyolc közép-európai állam bevándorlóit diszkrimináló lépése ellen. A svájci döntés miatt az EP öt frakciójának húsz képviselője a mai napon szóbeli választ igénylő kérdést intézett a testülethez. A kezdeményezők között van Pelczné Dr. Gáll Ildikó és Őry Csaba fideszes európai parlamenti képviselők is. Korábban a tíz közép-kelet európai tagállam néppárti delegációvezetője levélben fordult José Manuel Barrosohoz a Nyugat-Európában tapasztalt növekvő számú diszkriminatív intézkedések miatt.

Milyen alapon tesz különbséget?

Mint ismeretes, a svájci kormány 2012 áprilisában úgy döntött, hogy május 1-jétől kvótákat határoz meg az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott nyolc közép-kelet-európai országokból érkezett bevándorlókkal szemben. A döntés értelmében évente összesen 2000 tartózkodási engedélyt adnak ki Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország polgárainak.

Hol itt a jogszerűség?

Az aláírók a kérdésben arra kérik az Európai Bizottságot: nevezze meg, hogy Svájc milyen jogi alapon tehet különbséget nemzetiség alapján uniós polgárok között. Az aláírók véleménye szerint az intézkedés jogilag nem megalapozott. A kezdeményezők bíznak abban, hogy az Európai Bizottság megállapítja: ilyen jellegű intézkedést a jelenlegi egyezmények értelmében Svájc nem hozhat, ezért felül kell vizsgálnia a határozatot.

Elfogadhatatlan a diszkrimináció

Pelczné Dr. Gáll Ildikó szerint a svájci intézkedés diszkriminatív, ugyanakkor azt sem a munkapiaci helyzet, de még a Svájcban letelepedni akaró uniós állampolgárok száma sem indokolja. A néppárti politikus rámutatott: " A döntés sem jogi, sem gazdasági megfontolásokkal nem indokolható. Az uniós polgárokkal szembeni bármilyen diszkrimináció elfogadhatatlan. Mindamellett Svájcot kötik a nemzetközi egyezmények, amit még nehéz gazdasági helyzetben is be kell tartania. Az uniós munkavállalók ugyanakkor komoly hasznot termelnek a svájci gazdaságnak". "Most a szabad mozgás szélesítésének, nem pedig korlátozásának van itt az ideje” – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: