Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 31. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: unideb.hu

SPECIÁLIS BIOLÓGIAI ÉRTÉKEINK ÉS ÉLŐHELYEIK MEGŐRZÉSE ÉS REKONSTRUKCIÓJA – A DEBOTKERT PROJEKT

SPECIÁLIS BIOLÓGIAI ÉRTÉKEINK ÉS ÉLŐHELYEIK MEGŐRZÉSE ÉS REKONSTRUKCIÓJA – A DEBOTKERT PROJEKT

Lezárult a Debreceni Egyetem botanikus kertjének három éven át tartó fejlesztése.

Melynek keretében közel 200 millió forint Európai Uniós forrásból nemcsak az infrastruktúra korszerűsödött, de komplex természetvédelmi és élőhely-rekonstrukciós munkálatok is megvalósultak.

A Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének fejlesztését célzó projekt a speciális biológiai értékek és élőhelyeik megőrzését és rekonstrukcióját foglalta magában, elsősorban természetvédelmi szerepvállalást, másodsorban pedig az ezt szolgáló infrastrukturális korszerűsítésre irányuló tevékenységet. Az infrastrukturális fejlesztések eredményeképpen megtörtént a Pálma-, Orchidea- és Kaktuszház fűtési rendszerének korszerűsítése, a kert vízellátásához és ideális élettér kialakításához szükséges modern öntözőrendszer kiépítése, valamint a kert teljes kerítésrendszerének elkészítésével biztosítottá vált a gyűjtemények és védett növények fizikai elhatárolása, védelme.
A „Speciális biológiai értékeink és élőhelyeik megőrzése és rekonstrukciója – a DEBOTKERT projekt” keretében megtörtént a kertben élő állatfajok táplálkozó-, szaporodó- és egyéb élőhelyének bővítése, a kert természetes növénytársulásainak rekonstrukciója, a védett, fokozottan védett, és veszélyeztetett növényfajok továbbszaporítása, az anyatelepek létrehozása és fenntartása, a védett növények visszatelepítése és utógondozása. Az élőhely-rekonstrukció közel 30 védett és fokozottan védett növényfajt érintett, valamint körülbelül 120 természetes faj szaporítását és a kertbe, valamint eredeti élőhelyekre való visszatelepítését jelentette.
A két legfontosabb fejlesztéssel érintett növényfaj a nyílt homoki tölgyes és a gyöngyvirágos tölgyes. Az eredetileg 4 hektár területen elhelyezkedő fafajok jelenleg több mint 6 hektárra terjednek majd ki és a szakavatott gondoskodásnak köszönhetően évek múlva visszanyerhetik nagyszerű megjelenésüket és fajszámukat. A botanikus kert tavának bővítésével, a vízi növényfajok fajszámának növelésével a vizes élőhely rekonstrukciója valósult meg. Említésre méltó a speciális élőhelyek kialakítása és továbbfejlesztése is, ezen belül a mesterséges sziklagyepek megépítése, a kelet-ázsiai gyűjtemény bővítése, valamint a veszélyeztetett pozsgásnövények tematikus gyűjteményi élőhelyének rekonstrukciója.
„A pályázat további fenntartási kötelezettsége mellett kötelezően adódik az, hogy a munkálatok jó részét nem fejezhetjük be a támogatott három év alatt. A védett növények ex situ fenntartása, a visszatelepítések és ezek monitoringja a botanikus kertek legfőbb feladatai közé tartoznak a 21. században” – mondta Papp László, a Botanikus Kert igazgatója, a DEBOTKERT projekt szakmai vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.