Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Január 16. 16:29, szombat | Helyi
Forrás: Deol

Sarcolják az autósokat

Sarcolják az autósokat

17 ezer forintot fizettetnek ki azokkal az autótulajdonosaokkal, akik 2006 előtt vásárolták a gépkocsijukat.

Látszólag a műszaki vizsga és a környezetvédelmi felülvizsgálat összevonásával gyorsabb és olcsóbb lett az ügyintézés az autósok számára - írja az utv.hu. Ráadásul csupán kétévente kötelező jelentkezni a környezetvédelmi mérésekre, így valóban nyernének az autósok, de....

Ugyanakkor az új szabályozás a 2006 előtt megvásárolt, első tulajdonos járműve esetében a műszaki vizsgánál a Nemzeti Közlekedési Hatóság kötelezővé teszi az eredetiségvizsgálatot is, ami az autósok legalább 15%-át érinti.
Ezek a tulajdonosok hiába vásárolták gépkocsijukat újonnan, szalonból, most igazolniuk kell az eredetiséget, ami cirka 17 ezer forintba kerül. Érthetetlen, miért kérdőjelezi meg a szabályozás a gyártó, az importőr vagy a márkakereskedő által kiadott okmányok valóságtartalmát?
A hatóság szerint azért van szükség a most bevezetett, műszaki vizsgához kötődő vizsgálatra, mert 2006 előtt könnyebb volt a forgalmit hamisítani, ezért a jövőben elektronikus úton kívánják nyilvántartani az eredetiséggel kapcsolatos adatokat is. Ennek ellenére a műszaki vizsga során elrendelt eredetvizsgálat eredménye nem használható adásvétel során. Ilyenkor újabb vizsgálat szükséges, 17 ezer forintért!
Ha a tulajdonos nem önállóan kérelmezi az ellenőrzést, csak elmegy műszaki vizsgára, kizárólag a műszaki adatlapra kerül rá az eredmény - ezt azonban nem fogadja el az okmányiroda adásvételkor. Aki tehát el akarja adni autóját, először az eredetiségvizsgálatot kezdeményezze, csak ezután a műszaki vizsgát.
Azt sajnos lapzártáig nem sikerült megtudnunk, hogy a 2006 előtt lízingelt autókra ez a szabályozás miként vonatkozik.
Bár idén kivonták a használatból az évente megújítandó zöldkártyát, mégsem érdemes a környezetvédelmi határértékeket figyelmen kívül hagyni, mivel a közlekedési hatóság mobil egységeivel az utakon is ellenőrizheti a járműveket. Ha azok nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak, büntetésre számíthat a tulajdonos.
Ha műszaki vagy a zöldkártya érvényessége 2010. január elseje után jár le, akkor a műszaki érvényessége lesz a mérvadó.

Mostantól sokba kerül majd a bukás is a műszakin, mivel bármely hiba miatt utasítják el az autót, elölről kell kezdeni az egész eljárást és újra fizetni a vizsgadíjat. Itt felmerül a kérdés, mennyire fogja ez élénkíteni a kenőpénzes megoldásokat, azaz a fekete gazdaságot?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.