Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 21. 16:01, kedd | Belföld
Forrás: mti/Fotó:facebook.com/Plácido Domingo

Plácido Domingo koncertjével nyitják meg a szegedi a Szent Gellért Fórumot

Plácido Domingo koncertjével nyitják meg a szegedi a Szent Gellért Fórumot

A világszerte ünnepelt énekes, Plácido Domingo koncertjével nyitják meg augusztus 28-án Szeged új ifjúsági és sportcentrumát, a Szent Gellért Fórumot - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

Plácido Domingo, napjaink legnépszerűbb operaművésze az elmúlt években szinte minden énekesi rekordot megdöntött. Repertoárján 151 szerep van, több mint bármelyik tenornak valaha a zene történetében és előadásainak száma elérte a négyezret - olvasható a közleményben.

Már 1999-ben túlszárnyalta Caruso rekordját, aki 17 alkalommal nyitotta meg a New York-i Metropolitan Opera évadát, Plácido Domingo napjainkig 21 színházi premiert énekelt a világhírű dalszínházban. Több tízmilliós rajongótáborát, a földrészeken átívelő népszerűségét legfőképpen különleges hangjának, szuggesztivitásnak és széleskörű zenei repertoárjának köszönheti.

Az összegzés felidézi, hogy 2017-ben a világhírű művész több évtizedes kimagasló, határokon átívelő művészi munkája és humanitárius tevékenységei előtt tisztelegve barátai New Yorkban meglapították a Plácido Domingo Classics fesztivált, amelynek rendezési jogát elsőként Magyarország kapta meg. Az idén harmadik alkalommal megszervezett fesztivál kiemelt programjait - a Szeged-Csanádi Egyházmegye meghívására és partnerségével - augusztus 25. és 28. között Szegeden tartják.

Plácido Domingo augusztus 28-i estjének vendége Ana María Martínez Grammy-díjas szoprándíva lesz, a koncert állandó közreműködőjét, a MÁV Szimfonikus Zenekart Eugene Kohn dirigálja.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kifejtette: jelentős belföldi és külföldi érdeklődés előzi meg az egyházmegye alapításának millenniuma alkalmából rendezendő ünnepségsorozatot, csakúgy, mint a szegedi ifjúsági centrum átadását. Hosszú előkészítő munka eredménye, hogy idén az egyházmegye adhat otthont a Plácido Domingo Classics fesztiválnak és a legendás operasztár koncertjével nyithatja meg a Szent Gellért Fórum kapuit.

A kiemelt kormányzati támogatással épülő létesítmény az egyházmegye által ellátott, mintegy négyezer állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal, továbbá a saját fenntartású köznevelési intézményeiben tanuló több ezer diák szabadidős, kulturális, családi és sportrendezvényeinek ad otthont. A modern sportlétesítmény a Szeged-Grosics Akadémia felnőtt- és korosztályos labdarúgó csapatainak felkészülését és versenyzési lehetőségét is biztosítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.