Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Január 11. 10:07, hétfő | Helyi

Pillanatnyi stagnálás

Pillanatnyi stagnálás

Baranya, Hajdú-Bihar és Heves megyében egy hete ugyanannyian, az ország többi megyéjében és Budapesten viszont jóval kevesebben mentek orvoshoz, mint az azt megelőző héten.

Visszavonulóban az újinfluenza-járvány első hulláma. Mint a webbeteg.hu -n olvashatjuk, az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint a múlt héten 30 százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Egyedül Zala megyében nőtt a megbetegedések száma.
Országszerte összesen 364 embert ápoltak kórházban december 28-a és január 3-a között ebben az időszakban öt olyan haláleset történt, ami összefüggésbe hozható a H1N1 vírussal.

Összesen 10 700 ember ment orvoshoz influenza-szerű panaszokkal december 28-a és január 3-a között az országban, ez 30 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. Egyedül Zala megyében regisztráltak több megbetegedést, az ország többi területén ez a szám vagy csökkent, vagy nem változott.

Baranya, Hajdú-Bihar és Heves megyében ugyanannyian, az ország többi megyéjében és Budapesten viszont jóval kevesebben mentek orvoshoz, mint az azt megelőző héten. Ezen kívül a 15 évnél fiatalabb gyerekek körében is kevésbé terjedt az influenza: náluk 10 százalékkal csökkent a megbetegedések száma.

A járvány enyhülése ellenére nagyságrendileg nem változott a kórházi ápolásra szoruló betegek száma: az 53.héten 364 embert kezeltek influenza vagy influenzaszerű megbetegedés miatt. A betegek valamivel kevesebb, mint a fele a 30-64 éves korosztályból került ki, 23%-a pedig gyerek, közülük is a csecsemők száma nőtt meg.

Intenzív ellátásra 39 felnőttnek és 6 gyereknek volt szüksége. A legfrissebb adatok szerint a múlt héten öt olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható a H1N1 vírussal, közülük hárman krónikus betegségben szenvedtek, vagyis a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoztak.

A vizsgált időszakban összesen 104 betegnél mutatták ki az újinfluenza vírusát. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint a tanítási szünetnek, az ünnepeknek és a szabadságolásoknak is köszönhető, hogy csökkent az influenzás betegek száma.

Arra figyelmeztetnek, hogy az influenza szezonja májusig tart, addig a betegség tovább terjedhet, és újabb járványok alakulhatnak ki. Magyarországon május óta 1808 embernél mutatták ki a vizsgálatok a H1N1 vírust, az újinfluenzát pedig 57 halálesettel hozták összefüggésbe.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a